Durva, ami a magyar boltokban történik: ezért szállt el a tejtermékek ára

Agrárszektor   
  Megosztom
Durva, ami a magyar boltokban történik: ezért szállt el a tejtermékek ára

Rengeteg a kérdőjel a tejágazatban, mind az uniós, mind pedig a helyi szinten. Az elkövetkező időszakra vonatkozó prognózisok szerint az Európai Unióban a tejtermelésének és a tej fogyasztásanak is csökkenni fog, míg az árak egyre magasabbak lesznek, köszönhetően annak, hogy a termeléssel és feldolgozással járó, ugyancsak növekvő költségek egyre inkább beépülnek a fogyasztói árakba - írta az Agrárszektor.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 222,42 forint/kilogramm volt 2022 decemberében. A fehérjetartalom 0,04 százalékpontos, a zsírtartalom 0,1 százalékpontos javulása, valamint az alapár 3%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4%-kal nőtt 2022 decemberében az előző havihoz képest, és 78%-kal haladta meg a 2021-es év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 decemberében az előző havi mennyiséget 6%-kal haladta meg, míg a 2021. decemberitől 9%-kal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 211,95 forint/ kilogramm volt 2022 decemberében, az előző havihoz képest 5%-kal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 48%-kal emelkedett. A kiviteli ár 5%-kal maradt el a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 13%-kal bővült 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva - írta az Agrárszektor.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúróé 82%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé pedig 81%-kal emelkedett. Ezzel szemben az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítési ára 80%-kal, a tejfölé 79%-kal, a natúr joghurté 77%-kal, a kefiré 76%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 74%kal nőtt meg. Az adagolt vaj 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 67%-kal, az ömlesztett sajt 64%-kal, a gyümölcsös joghurt 61%-kal, a vajkrém pedig 50%-kal drágult meg. A központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára 87%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 81%-kal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tejé 2%-kal csökkent.

Milyen folyamatok játszódnak a magyar tejágazatban?

A tejtermékek drágulása egész évben jelentős volt, de decemberben ugyancsak megemelkedtek az árak. Ezzel kapcsolatban Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak a megnövekedett önköltségeiket tovább hárítani partnereikre, így végső soron a fogyasztókra, ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lennének abbahagyni a tevékenységüket. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékek gyártása során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik. A szakember szerint a következő időszak kritikus lesz a magyar tejtermelők számára, amely állománycsökkenést és telepfelszámolásokat okozhat - tette hozzá Harcz Zoltán. 2023-ban egyelőre az óvatosság jellemzi a hazai tejágazatot. Az ágazat szereplői még arra várnak, hogy kiderüljön, milyen árak lesznek az Európai Unióban, mivel a legtöbb tejfeldolgozó vállalkozás ez alapján határozza meg a saját felvásárlási árait.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

tejtermékek