Nem várnak tovább Szabolcsban: mutatjuk, hogy védekeznek a közelgő aszály ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Nem várnak tovább Szabolcsban: mutatjuk, hogy védekeznek a közelgő aszály ellen

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére évente vízvisszatartási tervet készít, és ezzel előre tervezetten nem csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is biztosít vizet. A lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekszik vízkormányzó tevékenységével.

A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva – az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik szakemberei:

Rétközi-tó gravitációs vízpótlása a Tiszából Felső-Szabolcsban: A legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba 2023. január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlás végzésére. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettünk a tározóba.

Vízvisszatartás a Beregben: A Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött elsősorban ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a belvízrendszerben közel 1 millió m3 víz megtartása történt csatorna medrekben.

Szamossályi-tározó gravitációs vízpótlása a Szamos folyóból a szatmári térségben: A Szamossályi zsilipet 2023. január 22-től két napon keresztül nyitva tartottuk, így a Szamoson levonult árhullámból 164 em3 vizet sikerült betároznunk. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltöttük, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.

Szamosmenti-tározó gravitációs feltöltése csapadékvízből: A Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzuk, eddig 122 em3 vizet tudtunk betározni.

Vízvisszatartás a Nyírségben: A tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint emelkedések tapasztalhatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aszály

aszálykárok

veszély

vízvisszatartás

gravitációs vízpótlás

csapadékvíz

víztározó

felső-tisza-vidéki vízügyi főigazgatóság