Elképesztő, egyre többen csökkentenék így a rezsit: ma ez a leggazdaságosabb megoldás

MTI   
  Megosztom
Elképesztő, egyre többen csökkentenék így a rezsit: ma ez a leggazdaságosabb megoldás

A 2022-es gazdasági változások több téren is életvitelünk, otthonunk üzemeltetésének átgondolására késztettek bennünket. A korábban elodázott, energiamegtakarításra irányuló fejlesztéseket – a lehetőségekhez mérten – már nem lehetett tovább halogatni. Ajtó- és ablakcserék, födém- és homlokzatszigetelések, fűtésrendszerek korszerűsítése – leginkább ez jellemezte 2022 második felét, most pedig az ingatlantulajdonosok további energiahatékony lehetőségeket keresnek.

A hőszivattyúk Észak- és Nyugat-Európában már korábban is nagy népszerűségnek örvendtek, Közép-Kelet-Európában viszont a statisztikák szerint nem volt jelentős hagyománya az alkalmazásuknak. Egészen tavaly nyárig-őszig, amikor Európa-szerte, így Magyarországon is beütött a földgáz- és a villamosenergia-árak drasztikus emelkedése; aki csak megtehette, hőszivattyút vásárolt.

Magyarországon napjainkban még mindig a fa és a földgáz az első számú fűtőanyag, azonban az emberek egyre szélesebb körben ismerik fel a hőszivattyúkban rejlő lehetőségeket. 2022 nyarától olyan mértékű érdeklődés indult meg a hőszivattyúk irányába, hogy várólistát kellett nyitnunk, mert a japán gyártó nem bírta olyan ütemben készíteni a gépezeteket, ahogy arra igény volt

– avatott be Sulyok Tibor, az ESTÉ-Credit Side Kft. műszaki tanácsadója.

Évszázadok óta bizonyít a technológia

A hőszivattyú olyan elektromos árammal működő berendezés, amely a környezet energiáját hasznosítja. Segítségével meleg vizet állíthatunk elő, fűthetünk, illetve hűthetünk. Nem új keletű találmány, a működési elve már közel két évszázada ismeretes.

Míg kezdetben sok problémás készüléket is forgalmaztak, mára megbízható, könnyen kezelhető rendszerek telepítésére van lehetőségünk, megfizethető beruházási költségek mellett

– ismertette a szakember.

Milyet válasszunk?

A piacon számos hőszivattyú típus található meg, mint például a talajkollektoros, a talajszondás és a kútvizes verziók, amelyekkel bár jelentős mennyiségű energiát nyerhetünk, ám kiépítésük olyan magas összegbe kerül, hogy 50-70 év alatt térülne csak meg, amit rá költöttünk. Emellett, ha a talajban futó vezetékek meghibásodnak, megjavításuk is körülményes és költséges lehet. Működési elvük révén a levegő-víz rendszerű hőszivattyúk a legnépszerűbbek, hiszen a rendszer minden eleme a felszín felett található, könnyen hozzáférhető, és a kiépítése is könnyebben kivitelezhető – főként új építésű ingatlanok esetében. Két típusuk létezik, a monoblokkos, amelynél a teljes egység az épületen kívül helyezkedik el, és a splites, amely külső és belső egységekkel rendelkezik, a kettő között pedig hűtőközeg kering.

„Cégünk a kedvező tulajdonságaik miatt a monoblokkos hőszivattyúkkal foglalkozik” – tette hozzá Sulyok Tibor. Kiemelte: „Annak, hogy a hőszivattyú használatával jelentős költséget tudjunk megtakarítani, előfeltétele, hogy a ház kiváló hőszigeteléssel rendelkezzen, a fűtésrendszer típusa pedig lehetőleg felületfűtéses (padló, fal, illetve mennyezet fűtés-hűtés) legyen. Emellett a lényegesen olcsóbb, fan-coil alapú fűtés-hűtés is megoldást nyújthat” – részletezte a japán Chofu és a kínai Power Word hőszivattyúk kizárólagos magyarországi forgalmazója, az ESTÉ-Credit Side Kft. műszaki tanácsadója.

Hibrid rendszerrel lehet a legalacsonyabb rezsit kihozni

Meglévő épületek esetében a használatban lévő gázalapú fűtési rendszert ki lehet egészíteni hőszivattyúval a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. A hőszivattyú 0 ℃-ig működik a legjobb hatásfokkal, így érdemes addig azt használni, 0 ℃ alatt pedig bekapcsolni a gázt a hibrid kialakítású rendszereknél.

Kiépítettünk egy hibrid rendszert, amely automatikusan képes egyikről a másikra átkapcsolni. Így lehetőség nyílik arra is, hogy felhasználjuk a kedvezményesen kapott földgázmennyiséget, azután pedig áttérjünk a hőszivattyú alkalmazására. A mostani körülmények között a hibrid hőszivattyús rendszernél nincs gazdaságosabb fűtési megoldás, különösen, ha barátibb árú, de rendkívül megbízható Power Word készüléket választunk hozzá

– hangsúlyozta Sulyok Tibor.

Zárásként 9 tény a hőszivattyúról

  1. A hőszivattyú 1 kW felvett energiából minimum 4 kW energiát állít elő, működése rendkívül hatékony.
  2. Míg a gázalapú fűtési rendszer esetében csak fűteni tudunk, hőszivattyúval fűteni és hűteni is tudjuk otthonunkat.
  3. A hőszivattyú, amikor nem fűt vagy hűt, gazdaságosan elkészíti és egy hőszigetelt tartályban megőrzi a meleg vizet a felhasználásáig.
  4. Élettartama jó esetben közel 20-25 év, ezalatt egyszerű karbantartást igényel csak, nincs éves felülvizsgálati költsége.
  5. Függetlenedni tudunk a gáztól. Sem a bizonytalan ellátás, sem a hektikus áremelések nem befolyásolják a mindennapjainkat.
  6. Nem kell tartanunk szén-monoxid mérgezéstől, hiszen a hőszivattyú nem bocsát ki sem gázt, sem füstöt.
  7. Nem foglal nagy helyet, fő egységét az épületen kívül is elhelyezhetjük. Működése alig jár zajjal.
  8. Napelemekkel kombinálva közeledhetünk a szolgáltatóktól való függetlenedés felé.
  9. Növeli ingatlanunk piaci értékét. Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a kereslet a hőszivattyúval ellátott ingatlanok iránt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rezsicsökkentés

energia

korszerűsítés

hőszivattyú