Durva tények: kiderült az igazság a Magyarországra ömlő ukrán búzáról, kukoricáról

Agrárszektor   
  Megosztom
Durva tények: kiderült az igazság a Magyarországra ömlő ukrán búzáról, kukoricáról

Megállíthatatlanul árad az import búza és kukorica Magyarországra, főleg a szomszédos és háború sújtotta Ukrajnából. Az ukrán termények minőségét és tisztaságát illetően több kritika és aggodalom is megfogalmazódott az utóbbi időben, ezért az Agrárszektor megkérdezte a szakértőt, mit kell tudni az ukrán importról.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára úgy látja, hogy előfordulhat, hogy a rosszabb minőségű árut el lehet adni olcsóbban, ez azonban komoly kockázatokat jelent mindkét fél számára, írja az Agrárszektor.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie az importált gabonának, Pótsa Zsófia kifejtette, hogy ez két részből áll: vannak a mindenkori európai uniós előírások, ide tartoznak azok például a kitételek, hogy nem lehetnek a gabonában határérték feletti toxinok, szermaradványok. Másfelől viszont a vevő mondja meg, hogy milyen beltartalmi értékekkel rendelkező árut szeretne venni, ő dönt a nedvesség és a fehérjetartalom kérdéséről, de arról is, hogy malmi felhasználású vagy takarmánynak való gabona beszerzésére adja-e le a megrendelést.

Tényleg annyival olcsóbb az ukrán gabona?

Az importált búza és kukorica kapcsán mindig felmerül az is, hogy ezek - olcsó, nagy mennyiségű rendelkezésre állásuk miatt - lenyomják a hazai árakat. Ezzel kapcsolatban Pótsa Zsófia rámutatott, hogy ezzel kapcsolatban sem lehet általános kijelentéseket tenni, mivel naponta változnak az árak, akár az aktuális árfolyam, akár a kereslet-kínálat függvényében.

Az azonban elmondható, hogy mostanra az importált gabonafélék árai kezdenek összeérni a hazai árakkal, már nincs közöttük olyan lényeges különbség, mint néhány hónapja

- tette hozzá a Gabonaszövetség főtitkára.

Dr. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke az Agrárszektornak január végén azt nyilatkozta, hogy olyan mennyiségű és minőségű ukrán búza- és lisztáru jön be az orszába, hogy az már jelentősen befolyásolja az árakat.

Ezek a búzák azonban jóval gyengébbek, a lisztek pedig messze nem érik el a megfelelő minőséget

- jelezte a szakember. Dr. Lakatos Zoltán szerint az ukrán dömpingből kifolyólag várhatóan rengeteg búza fog az országban ragadni, ami szintén lejjebb fogja nyomni az árakat. A gazdák sem lesznek boldogok, 30-40%-os visszaesésre számíthatnak a vártnál. A Gabonaszövetség alelnöke szerint a 2023-as egy rendező év lesz, amikor teljesen át fog alakulni az európai gabonapiac.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

ukrán búza

ukrán kukorica

import