Lehull a lepel az árstopos élelmiszerekről: fogadjunk, ezt te sem tudtad róluk

Agrárszektor   
  Megosztom
Lehull a lepel az árstopos élelmiszerekről: fogadjunk, ezt te sem tudtad róluk

Több, mint egy éve lépett érvénybe a rendelet, mely bizonyos termékekre hatósági árat szabott ki. Ugyan az intézkedés eredetileg csak 2022 május végéig élt volna, újra és újra meghosszabbították, legutoljára 2023. április 30-ig. Bár az elmúlt hónap során egyre több terméktanács, szakmai szervezet, szövetség és kamara szólalt fel az élelmiszerárstop mielőbbi kivezetése mellett, a kormány egyelőre tartja magát az eredeti tervéhez.

Ahogy azt az Agrárszektor írja, az árstop azonban nem oldotta meg azt a problémát, amiért eredetileg létrehozták, nevezetesen, nem állította meg az élelmiszerek árának emelkedését, de a készletek rendelkezésre állása sem volt mindig biztosított, hiszen az év során többször érkeztek hírek üresen álló polcokról a boltokban és készlethiányos időszakokról. De hogyan fogják megérni a magyarok az árstop kivezetését? Melyik élelmiszer alacsonyabb ára fog nekik a leginkább hiányozni? A portál erről kérdezte olvasóit.

A kis közvélemény-kutatásra közel 1500 válasz érkezett, a szavazatok aránya pedig egy jól körülírható fogyasztói gondolkodást mutat. Mutatjuk is az eredményeket, mely termékek árstopos ára hiányozna leginkább a magyaroknak:

  • A válaszadók csaknem egynegyede (344 szavazat, ami a válaszadók 23,5%-a) a csirkemellet jelölte meg,
  • míg a beérkezett voksok közel egyötöde (278 szavazat, vagyis 18,9%) a sertéscombra érkezett.
  • Harmadik helyen az étolaj végzett (221 szavazat, 15,1%),
  • míg a dobogóról éppen csak, de végül lemaradt a 2,8%-os UHT-tej (184 szavazat és 12,6%).
  • Ezt követte a tojás (135 szavazat, 9,2%),
  • a csirke-farhát (87 szavazat, 5,9%),
  • a burgonya (80 szavazat, 5,4%),
  • a cukor (78 szavazat, 5,3%),
  • míg a lisztre csak a válaszadók elenyésző hányada (58 szavazat, 3,9%) mondta, hogy hiányozna neki a mostani, alacsonyabb ára.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

árstop

árstopos élelmiszer

felmérés