Durvul a helyzet: botrányosan kevés a fizetés, utcára vonultak az óvónők vidéken

HelloVidék   
  Megosztom
Durvul a helyzet: botrányosan kevés a fizetés, utcára vonultak az óvónők vidéken

Közel ötszáz ember gyűlt össze Szeged belvárosában azért, hogy az óvodapedagógusok és az óvodák méltatlan helyzete miatt tiltakozzon. A legtöbb szegedi óvoda képviseltette magát a tüntetésen, valamint az Egységes Diákfront is jelen volt. Hét pontjukat többször felolvasták, ezzel nyomatékosítva követeléseiket, amelyeket a Belügyminisztériumnak is el fognak küldeni a Telex írása szerint.

A magyar óvodapedagógia összeomlása küszöbön van a tüntetés szervezői szerint, ezért hívták össze a gyűlést a Móra Ferenc Múzeum elé, majd vonultak át a belvároson. A tiltakozók hét pontban szedték össze követeléseiket, melyek szerint kevesebb adminisztrációs terhet, nagyobb társadalmi megbecsülést, a pedagógiai asszisztensek munkaidejének csökkentését, a bérfeszültség megszüntetését, gyógypedagógia pótlékot és 13. havi illetményt követelnek, valamint azt, hogy azonnal állítsák vissza az Oktatási Minisztériumot, írja a Telex.

Korábban elküldött közleményükben már vázolták, hogy az alacsony társadalmi megbecsültség hatására jelenleg csak 11 huszonöt évnél fiatalabb óvodapedagógus van a szegedi óvodákban, és 5–10 éven belül 182 fog nyugdíjba menni, így bizonytalan az utánpótlás.

A hétfői demonstráción számos helyi óvoda képviseltette magát, de szolidaritást vállalt az eseménnyel az Egységes Diákfront is. A múzeum lépcsőjén Mészárosné Tóth Ágnes, a Fő fasori óvoda pedagógusa szólalt fel először. Felolvasta az óvodák követeléseit, amelyet a demonstrálók hangos üdvrivalgással fogadtak. Tőle Jónász Gerda vette át a szót a szülők képviseletében.

Szegeden az elmúlt hónapokban több alkalommal is demonstráltak közösen tanárok, szülők és diákok a pedagógusok és az óvodapedagógusok, valamint az oktatás és az óvodák helyzete miatt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tüntetés

óvodák

óvodapedagógusok

szeged

egységes diákfront