Ez lehet a megoldás: nem okoz gondot többé a belvíz és az aszály ebben a városban

MTI   
  Megosztom
Ez lehet a megoldás: nem okoz gondot többé a belvíz és az aszály ebben a városban

A több mint 6 milliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló projektben elkészült beruházásról Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) pénteken elmondta, a belvízvédelmi rendszer nem tudta kezelni a Hódmezővásárhely belterületére - különösen nyáron - érkező lökésszerű terheléseket. A beruházás kivitelezője a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft. volt.

Az új záportározó kialakítása és a belvízvédelmi rendszer legkritikusabb pontjainak rekonstrukciója biztosítja Hódmezővásárhely belterületének megóvását. A hosszú előkészítés után megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen javult a város és térségének belvízi biztonsága

- hangsúlyozta a szakember.

Kiss Csongor projektreferens kifejtette, a tapasztalatok azt mutatják a térségben gyakorta egybe esnek a belvizes és árvizes időszakok. A Tisza magas vízállása mellett a folyóba csak a szivattyúval lehet átemelni az összegyűlt belvizet. A város belterületéről érkező csúcsvízhozamot a torkolatnál lévő átemelő kapacitása nem tudta kielégíteni. Ezért a hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 150 ezer köbméteres kapacitású záportározót építettek.

- ismertette a fejlesztés részleteit a szakember.

A projekt részeként korszerűsítették a Györpölési szivattyútelepet, új csatornaőrtelep épült, valamint a Nagyfai Holt-Tisza vízpótlásának érdekében három új vízkormányzó műtárgyat, zsilipet alakítottak ki a Hódtó-Kis-tiszai-csatornán, illetve a Györpölési szorítógátas-csatornán.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

záportározó

hódmezővásárhely

beruházás

vízvisszatartás

ativizig