Átalakította a házhozrendelést a brutális infláció: ezt az ételt választja a legtöbb magyar

Pénzcentrum   
  Megosztom
Átalakította a házhozrendelést a brutális infláció: ezt az ételt választja a legtöbb magyar

A Pénzcentrumnak nyilatkozó melegétel-házhozszállítással foglalkozó cégek szerint a velük kapcsolatban álló éttermek ételeinek az árai kisebb mértékben emelkedtek, mint amekkorát a legnagyobb boltláncok élelmiszerosztályain tapasztalhatnak a magyar vásárlók. Ezt támaszthatja alá az is, hogy nem csökkent a házhozszállítási kedv 2022-ben, sőt még a kedvenc ételek rangsorát sem rendítette meg az évtizedek óta nem látott infláció Magyarországon. Mindez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történtek drágulások, az ételek átlagosan drágábbak lettek, nőttek a szállítási költségek is.

De mi történt egy éves távlatban a melegétel-kiszállítás világában, hogyan csapódott le a brutális drágulás, illetve az elmúlt egy év átrendezte-e például a magyarok kedvenc házhoz rendelt ételeinek rangsorát? A Foodpanda és a Wolt is elmondta tapasztalatait a Pénzcentrumnak.

Hiába az infláció, a pizzából nem engednek a magyarok

Ahogy azt megtudtuk, a foodpanda platformján - évek óta - változatlan a slágerételek toplistája, és ez nem változott sem a Covid alatt, sem a mostani növekvő infláció hatására. Az adatok alapján ugyanis a magyarok imádják a pizzát, a melegételrendelések 27%-át a köralakú élvezet tette ki: azon belül magyaros, húsos, hagyományos és különleges - minden jöhet. A második legnépszerűbb ételcsoport a hamburgerek, ez a 2022-es évben a melegétel rendelések 21%-ánál megfordult a futárpartnereink táskájában – közölte velünk a foodpanda. Ezen felül a további 3 legnépszerűbb konyhatípus a magyaros (9%), egyéb amerikai (8%) és egyéb olasz (4%), például tészta ételek voltak. A vállalattól megtudtuk azt is, hogy ha egyedi melegételt nézünk, akkor ezt a helyet évek óta a sajtburger foglalja el.

A rendelt ételek tekintetében tehát nem mutatkozott meg az évtizedes infláció hatása. Sőt, a foodpanda arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy ők jelenleg a rendelési számaik megszilárdulását tapasztalják. Ahogy azt lapunknak írták: „a járványhelyzet növekvő kíváncsiságot és elfogadást eredményezett az online szolgáltatások, így az ételrendelés iránt is. Ez a fogyasztóimagatartás-változás továbbra is erősödik, most azonban ez a kíváncsiság egybeesik az emberek szűkülő gazdasági lehetőségeivel.”

Az elmúlt egy évben is folyamatos növekedést tapasztaltunk a rendelések számában. A legnépszerűbb ételek tekintetében nincsen változás tavaly januárhoz képest, továbbra is a hamburgerfélék és menük, különböző ázsiai tésztafélék, pizza, gyros és kebab a legnépszerűbb ételek

- válaszolta kérdéseikre Tajta Ákos, a Wolt regionális ügyvezető igazgatója.

Az áremelkedésekkel kapcsolatban a Wolt arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt egy évben a gazdasági helyzet miatt a vendéglátóhelyek nagy része kénytelen volt emelni az árait, ez alól a Wolton keresztül házhozszállítást kínáló éttermek sem jelentenek kivételt. A konkrét számok kapcsán a házhozszállító cég viszont azt mondta, ők platformként működnek, közvetítőként köti össze az éttermeket és üzleteket a vendégekkel.

Az árakról való beszélgetést a foodpanda onnan kezdte, hogy az emelkedő alap- és energiaárak az elmúlt 12 hónapban megjelenhettek a fogyasztói árakban. Ezen felül fontos tényezőként emelték ki, hogy a kiszállított étel ÁFÁ-ja továbbra is több mint 20%-kal magasabb mint ugyanannak az ételnek az étteremben elfogyasztott változatáé, ami a nettó ár emelkedése esetén nagyobb értékben drágítja a gyorskereskedelmi cégek kényelmi szolgáltatását.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

étel

ételfutár cég

foodpanda

wolt

infláció