Itt a bejelentés: mesterséges intelligenciával fogják megfigyelni a vidéki Magyarországot

MTI   
  Megosztom
Itt a bejelentés: mesterséges intelligenciával fogják megfigyelni a vidéki Magyarországot

Nemzetközi együttműködésben vizsgálja a biodiverzitást - a fajok, az élőhelyek, a közösségek és a genetika sokféleségét - Debrecenben és térségében, a Tiszántúlon, Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Debreceni Egyetemen (DE) egy éve alakult, a tevékenységét most kezdő Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont - jelentették be az egyetem és a központ vezetői.

Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a DE rendelkezik minden olyan tudományággal és nemzetközi együttműködéssel, amely a koordinációs kutatóközpont közreműködésével megfelelő válaszokat tud adni a Kárpát-medencei biodiverzitás fenntartásával összefüggő kérdésekre.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt három jelentős globális céggel együttműködve klímaontológiai magánegyetem létrehozására készültek, amit a DE bázisán hoztak volna létre. A Covid-járvány ezt akkor megakadályozta, majd az orosz-ukrán háború és a szankciók végleg semmissé tették a törekvéseiket - tette hozzá a rektor, megjegyezve: ezért most klasszikus módon, alulról építkezve, közvetlenül a rektor alá rendelt intézményként hozták létre a biodiverzitás kutatására szolgáló multidiszciplináris központot.

Székely Tamás professzor, a központ vezetője elmondta, hogy a biodiverzitás feltérképezésére monitoringrendszert alakítanak ki Debrecen téréségben, amit később országos hálózattá bővítenek. A begyűjtött adatok értékelésében, a tudományos megállapítások és az azokra adott válaszok kidolgozásában pedig a mesterséges intelligenciát is felhasználják.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

egyetem

debrecen

debreceni egyetem

biodiverzitás

sokszínűség

természet