Itt a bejelentés: mesterséges intelligenciával fogják megfigyelni a vidéki Magyarországot

MTI   
  Megosztom
Itt a bejelentés: mesterséges intelligenciával fogják megfigyelni a vidéki Magyarországot

Nemzetközi együttműködésben vizsgálja a biodiverzitást - a fajok, az élőhelyek, a közösségek és a genetika sokféleségét - Debrecenben és térségében, a Tiszántúlon, Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a Debreceni Egyetemen (DE) egy éve alakult, a tevékenységét most kezdő Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutatóközpont - jelentették be az egyetem és a központ vezetői.

Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a DE rendelkezik minden olyan tudományággal és nemzetközi együttműködéssel, amely a koordinációs kutatóközpont közreműködésével megfelelő válaszokat tud adni a Kárpát-medencei biodiverzitás fenntartásával összefüggő kérdésekre.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt három jelentős globális céggel együttműködve klímaontológiai magánegyetem létrehozására készültek, amit a DE bázisán hoztak volna létre. A Covid-járvány ezt akkor megakadályozta, majd az orosz-ukrán háború és a szankciók végleg semmissé tették a törekvéseiket - tette hozzá a rektor, megjegyezve: ezért most klasszikus módon, alulról építkezve, közvetlenül a rektor alá rendelt intézményként hozták létre a biodiverzitás kutatására szolgáló multidiszciplináris központot.

Székely Tamás professzor, a központ vezetője elmondta, hogy a biodiverzitás feltérképezésére monitoringrendszert alakítanak ki Debrecen téréségben, amit később országos hálózattá bővítenek. A begyűjtött adatok értékelésében, a tudományos megállapítások és az azokra adott válaszok kidolgozásában pedig a mesterséges intelligenciát is felhasználják.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

egyetem

debrecen

debreceni egyetem

biodiverzitás

sokszínűség

természet