Fontos változás élesedik a Balatonnál: szigorú döntést hoztak, itt a végrehajtási terv!

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Fontos változás élesedik a Balatonnál: szigorú döntést hoztak, itt a végrehajtási terv!

Elkészült a Balaton Kiemelt Térség fejlesztési programjának végrehajtási terve, amely egyértelmű irányt jelöl ki: a dokumentum szerint a magyar tenger térségének hosszútávú természeti és társadalmi fenntarthatósága nemzeti érdek, ezáltal a térséget érintő fejlesztési beavatkozások csak a legnagyobb körültekintéssel, a jövő nemzedékek iránt viselt lelkiismereti felelősséggel tervezhetők és hajthatók végre. A balatoni területfejlesztés alapvető feladata feltárni és rendszerezni a balatoni tér belső és külső erőforrásait, a fenntarthatóság sarokköveit, valamint az érdektagolt balatoni társadalom és gazdaság szükségleteit és céljait. A HelloVidék most a kapcsolódó, vidéki kérdésekre fókuszáló, gyakorlati elképzeléseket és terveket szedte, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a legutóbbi ülésén elhangzottak alapján.

A területi alapú fejlesztési szemlélettel készült végrehajtási terv figyelembe veszi a kiemelt térség egyedi adottságait, lehetőségeit és kockázatait egyaránt. Ahogy arra az ülésen a szakemberek rámutattak, jelen területfejlesztési program a térség mélyreható ismerete alapján arra törekszik, hogy azonosítsa a kihívásokat és az azokra adandó fejlesztéspolitikai válaszokat, melyeket a Balaton, mint természeti-táji egység és társadalmi-gazdasági tér hosszútávú megőrzése érdekében a gyakorlatban is alkalmazni szükséges. Kiemelték: arra való tekintettel, hogy a tó ökológiai rendszere és az ahhoz kapcsolódó társadalmi működés egy érzékeny és sérülékeny térbeli egységet alkot, ezért a 21. század globális kihívásaira adandó regionális és lokális válaszok partnerségi alapokon történő megfogalmazása és végrehajtása versenyképességi és történelmi kérdést is jelent.

Négy pillér mentén építenék a jövőképet

A Balaton térség jövőképe négy pillérre épül: ezek a természetesség, a megújuló képesség, az egészség és a fenntarthatóság. Fő cél a térség úgymond dinamizálása, fenntartható gazdasági fellendítése, a régió ökológiai rendszerének megőrzésével együtt, hogy a térségben élők és dolgozók számára egész évben biztosítható legyen egy kiemelkedő minőségű élet és munkakörnyezet.

Mindettől a következő társadalmi és gazdasági eredményeket várják:

  • · megbízható jövedelem-szerzést és javuló életminőséget, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedése következtében magas minőségű környezetet biztosítson a helyi lakosok számára;
  • · vonzó működési környezetet biztosítson elsősorban szolgáltatásokat kínáló és innovatív, magas hozzáadott értéket előállító és döntően magasan képzett munkatársakat foglalkoztató vállalkozások számára;
  • · vonzó és biztonságos természeti és épített környezeti feltételeket és magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítson a térséget felkeresők számára, melynek eredményeként növekedjen a Balaton térségébe látogató turisták tartózkodási ideje, attrakciókhoz kapcsolódó költésekben és szolgáltatásvásárlásban megmutatkozó elégedettsége;
  • · a változó igényekhez, természeti folyamatokhoz rugalmasan igazodó és folyamatosan megújulásra képes szolgáltató és cselekvőképes, együttműködő intézmények és szervezetek szolgálják a lakosokat, turistákat és vállalkozásokat.

A térség fejlesztésének stratégiai céljait az átfogó célokhoz illeszkedve határozták meg. Ezekre fókuszálva több programot indítanak a következő években:

  • · Innovatív Balaton! A Balatoni gazdaság jövedelemtermelő és minőségi, egész éves foglalkoztatási képességének javítása a helyi és kapcsolódó tudásbázisokkal való együttműködés eredményeként az új termékek, szolgáltatások fejlesztése révén
  • · Aktív és élményt adó Balaton! A turizmusból származó bevételek növelése, illetve a kapacitások egész éves kiegyensúlyozottabb kihasználása a turisztikai termékek és szolgáltatások összehangolt fejlesztésének eredményeként
  • · Balatoni egészség és megújulás! A régióban élők és ide látogatók egészségi állapotának és életminőségének javítása a térség természeti forrásaira épített egészségipari szolgáltatások igénybe vétele és közvetítése által.
  • · Balatoni terméket az asztalra! Helyben, vidéki térségekben előállított és feldolgozott egészséges élelmiszerek termelésének, feldolgozásának és fogyasztásának az ösztönzése.
  • · Megújuló balatoni közösségek! A társadalom harmonikus fejlődésének záloga a dinamikusan működő gazdaság mellett a térségben, vidéki területen élő közösségek folyamatos megújulása
  • · Természetes Balaton! Egészséges környezet, tiszta Balaton! A táj valamint a felszíni és felszín alatti vízkészletek fenntartható módon való használata az eltérő területi adottságok figyelembe vételével, a biodiverzitás megőrzése, a környezetszennyezés mérséklése és a környezet terhelésének a térség fenntartható fejlődését biztosító keretek közé szervezése, a települések építészeti színvonalának emelése
  • · Elérhető Balaton! Környezetbarát és a változó igényekre rugalmasan reagálni képes, erőforrás hatékony közlekedési rendszer működtetése a Balaton térségében
  • · Együttműködő Balaton! Közös érdek vezérelte intézményi (üzemeltetési, szabályozási, finanszírozási) együttműködés a különböző intézményi szereplők között.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak emellett a fenntartható környezet- és tájhasználatra, a barnamezős területek hasznosítására, illetve a használaton kívüli épületek, területek (például felhagyott, fejleszthető területté alakítható földrészletek, üres ingatlanok) „újrahasznosítására”, a korszerű információs és kommunikációs technológiák (ICT) alkalmazására, a térségen belüli partnerségi együttműködések ösztönzésére, de a mindennapi élet biztonságának javítására is a Balaton régióban.

A vidékies térség erősítésére fókuszálnak

A Balaton térsége összességében egy alacsony népsűrűségű, vidékies térségnek tekinthető, ahol jelentős tere van a vidékfejlesztési célú, így a mezőgazdasági termékek termesztésén és előállításán, illetve a vidéki kisvállalkozások megerősítésén és elsődlegesen a helyi lakosságot kiszolgáló alapszolgáltatások fejlesztésén alapuló programoknak. Ezen fejlesztési célok elsősorban a helyi közösségek által kialakított és működtetett programok révén valósulnak meg. A LEADER és egyéb helyi vidékfejlesztési közösségeknek kiemelt feladatuk van a vidékfejlesztési források hatékony felhasználásában, a kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésben, a mezőgazdaságban és helyi termék készítésében, vidéki örökség megőrzésben, illetve a falusi magánszálláshely fejlesztésekben. A vidékies térségek között számos dimenzióban eltérés azonosítható a kiemelt üdülőkörzet területén. A Balaton-felvidék prosperáló kistelepülésein teljesen eltérő fejlesztési szükségleteket találunk, mint a Délnyugat-balatoni háttértelepülések körében. A térség területfejlesztési programjának kiemelt figyelmet szükséges fordítani a kiemelt üdülőkörzet hátrányosabb helyzetű, jellemzően somogyi és zalai területeinek felzárkóztatására

– mutatott rá az ülésen Molnár Gábor, a BFT ügyvezető igazgatója.

A 2027-ig tartó időszakban számos olyan intézkedés várható, amely elsősorban a vidékies térségek fenntartható fejlődését segíti elő. Ilyenek például a mezőgazdasági tevékenységek bővítése, a feldolgozás ösztönzése, a helyi termékek kialakítása, a kerékpáros és természetjáró turizmus fejlesztése, a falusi szálláshelyek fejlesztése, a közösségi együttműködések ösztönzése, a természetvédelmi programok megvalósítása, a környezetvédelmi célokat szolgáló infrastruktúra fejlesztése vagy a táji- és épített örökségvédelem.

Ahogy arra a dokumentum is rámutat, a Balaton térség településszerkezetére jellemző, hogy területén nincs nagyvárosi központ, legnagyobb városai legfeljebb középfokú, alsó-középfokú központi szerepkört betöltő középvárosnak tekinthetők. Ugyanakkor ezek a méretű városok a térség parti régiójában sűrűsödnek inkább – Marcalit, Tapolcát és Tabot kivéve. A jelentős központi szerepkörrel bíró településeket nélkülöző térségek fejlődési és gravitációs potenciálja hagyományosan csekélyebb, még akkor is igaz ez a Balaton régiójára, ha a kiemelt térség somogyi parti területein egy agglomerálódó, ám mégis közigazgatásilag szétszabdalt településegyüttes összpontosul.

Összhangban az országos kihívásokkal – amely az alsó- és középfokú központ szerepet betöltő városok és funkcionális térségeik megerősítése – a kiemelt térség harmonikus területi fejlődése érdekében szükséges a kis- és középvárosok gazdasági térszervező erejének megerősítése, valamint szolgáltató funkcióik helyreállítása és javítása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balaton fejlesztési tanács