Döbbenetes: a két évvel ezelőtti összeg dupláját költik otthonteremtésre ebben a megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenetes: a két évvel ezelőtti összeg dupláját költik otthonteremtésre ebben a megyében

Veszprém vármegyében 21%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2021-hez képest, az átlagos ingatlanárak alapján pedig a pandémia évéhez mérten 10 millió forinttal került többe az otthonteremtés. A Falusi CSOK elérhetősége és a balatoni települések népszerűsége keresetté teszik a vármegye ingatlanjait. A tranzakciók 36%-a a vármegyeszékhelyen és agglomerációjában zárult, a királynék városában a vásárlók a 2020-as összeg dupláját költötték ingatlanra a Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján

Négyzetméterárak tekintetében a vármegyeszékhelyek között a második legdrágább volt a sorban a királynék városa, ahol a Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján 608 ezer forintot meghaladó, átlagos négyzetméterárakkal találkozhattak az ingatlanvásárlók. A településen 2021-hez képest 19, a pandémia évéhez viszonyítva pedig 55%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, míg az ingatlanra fordított összeg a duplájára, 48,2 millió forintra emelkedett 2020-hoz mérten. A vármegyei eladások 31%-a a vármegye székhelyén, Veszprémben zárult 2021-ben. 2022-ben 5 százalékponttal kevesebb volt a veszprémi eladások aránya a vármegyei tranzakciók között, miközben a Balaton környéki települések népszerűsége emelkedett.

Veszprém vármegye kedvező földrajzi adottságainak és a Balaton közelségének köszönhetően kedvelt célpont a nyugalmat és a kellemes, zöld környezetet keresők számára. A Falusi CSOK-os települések között 195 található ezen a területen, így a meghosszabbított állami támogatásnak és a hozzá kapcsolható kedvezményes, kamattámogatott hitellehetőségnek köszönhetően könnyedén megvalósítható cél az otthonteremtés a családok számára

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Jelentősen, 21%-kal növekedtek az átlagos négyzetméterárak a teljes vármegyét vizsgálva 2021-hez mérten és átlagosan 30%-kal, vagyis 10 millió forinttal költöttek többet a vármegyében letelepedő vásárlók 2022-ben a 2020-as adatokhoz képest, akik átlagosan 92-96 négyzetméteres otthonokra szerződtek. A vármegyében eladott ingatlanok több mint fele családiház volt, a tavalyi év tranzakciós adatai alapján az átlagos négyzetméteráruk 24%-kal emelkedett egy év alatt. A vevők megközelítőleg 48,5 millió forintot szántak a vármegyében házvásárlásra, amelyért átlagosan 116 négyzetméteres otthonokat kaptak. A legtöbb házat a vármegyeszékhelyen értékesítették az ingatlanközvetítő hálózat munkatársai, itt a vevők átlagosan 83 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra. Érdekesség, hogy közel ekkora összeget költöttek az ügyfelek a népszerű üdülőtelepülésen, Balatonfüreden is.

Bár az idei nyaralószezon még nem vette kezdetét a balatoni ingatlanpiacon, a Balaton-felvidéken található panorámás különlegességek egész évben keresettek a luxusingatlanokat kedvelő érdeklődők körében. A Veszprém vármegye kínálatában szereplő legértékesebb otthonok többsége ezen a területen található, értük általában többszáz millió forintot kérnek a tulajdonosok, de előfordul közöttük jóval milliárd feletti értéket képviselő kuriózum is

– tette hozzá a szakértő.

A vármegye széles ingatlankínálatából nemcsak a házvásárlók, a lakásokat preferálók is válogathatnak, a tavalyi év második legkeresettebb ingatlantípusa a panellakás volt. Veszprémben átlagosan 567 ezer forintért juthattak hozzá négyzetméterenként az érdeklődők egy élhető méretű, 57 négyzetméteres házgyári lakáshoz, jobban jártak azonban azok a panelvásárlók, akik – vállalva az ingázást – a Fejér és Veszprém vármegyeszékhelyek között elhelyezkedő Várpalotát célozták meg. Az egykori bányavárosban a veszpréminél 10 millió forinttal kevesebb összegből is megoldható az otthonteremtés, az itt található lakótelepi lakások ugyanis 47%-kal kedvezőbb, 385 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el tavaly.

.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

otthonteremtési kedvezmény

lakás

ingatlan