Mi lesz így a magyarok fizetésével? Súlyos bajban van több százezer munkavállaló

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mi lesz így a magyarok fizetésével? Súlyos bajban van több százezer munkavállaló

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 55 százaléka kapott év elején fizetésemelést, azonban az emelés mértéke közel felüknél nem haladta meg a 10 százalékot, miközben a dolgozók 17 százaléka egyáltalán nem számít fizetésemelésre az idén - közölte a Trenkwalder február végén végzett munkaerőpiaci kutatása alapján.


 


 

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég 500, a versenyszférában dolgozó munkavállalót kérdezett a felmérésben fizetéséről, illetve jelenlegi munkahelyével kapcsolatosan.

A válaszadók 43 százaléka elégedetlen jelenlegi bérével. Az elégedetlenek 35 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 24 százalék 20-30 százalék közötti plusz jövedelmet tartana megfelelőnek.

Tavalyhoz képest 55 százaléknyian számítanak arra, hogy idén romlani fog az anyagi helyzetük.

Fél évvel korábbi helyzethez képest csökkentek a béremelési elvárások, egy éven belül a válaszadók 52 százaléka helyett immár csak 38 százalék tervez munkahelyváltást, és 68 százalék tartja fontosabbnak a munkahelyeik biztonságát, mint a reálbér-növekedést - derül ki a közleményből.

A felmérésből kiderült az is, hogy az összes válaszadó 8 százaléka már 10 százalékkal magasabb fizetésért is munkahelyet váltana, 30 százalékkal kedvezőbb alternatív állásajánlatért pedig már 57 százaléknyian hagynák ott jelenlegi állásukat. Ez is az óvatosság növekedését mutatja az elmúlt hónapokban, mivel ősszel ez az utóbbi arány még elérte a 68 százalékot.

A gazdasági realitások már átlépték a háztartások küszöbét, így egyre jobban kitapinthatók kompromisszumok is a munkavállalói elvárásokban. Ezt az is mutatja, hogy a tavaly őszi 68 helyett 40 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy ha 2023-ban nem emelkednének a juttatásaik, akkor biztosan felmondanának a munkahelyeiken. A munkáltatók szempontjából szintén reményt keltő fejlemény, hogy az összes válaszadó 64 százaléka átmenetileg megelégszik azzal, hogy amennyiben a munkáltatója nehezebb helyzetben működik, 1-2 éves átmeneti időre fizetésemelésének egy részét nem anyagi juttatásként (például home office lehetősége, képzés, utazási költség) kapja - áll a közleményben.

A Magyarországon immár több mint 25 éve jelenlévő Trenkwalder a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén az egyik vezető szolgáltató. 2021-ben 24,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett közel 14 ezer munkavállalót helyezett el 434 partnere körében. A Trenkwalder International AG piacvezető szerepet tölt be Ausztriában és vezető személyzeti szolgáltató Közép- és Kelet-, valamint Dél-Európában. A több mint 50 000 embert foglalkoztató cégcsoport több mint 300 kirendeltségével Európa 14 országában van jelen. 2011 óta a Trenkwalder a német Droege International AG csoport tagja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munkaerő

fizetés

gazdasági bizonytalanság

válság

pénzromlás

infláció