Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

HelloVidék   
  Megosztom
Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

Februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A hatalmas árrés magyarázza, hogy Romániában 76, Szlovéniában 70 forinttal olcsóbb a benzin literje, mint itthon - hangzott el az RTL Híradójában.

A jegybank friss elemzése szerint februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A nagy árrés miatt drágább az üzemanyag Magyarországon, mint a környező országokban. A kutasok az RTL Híradójának azt nyilatkozták, hogy kénytelenek az autósokra hárítani a megemelt különadókat és az árstop miatti veszteségeiket.

Majdnem 600 forintot kérnek egy liter üzemanyagért egy békéscsabai kúton, annyit, mint két hete. Egyelőre nem látszik a kútoszlopon, hogy

Jelenleg átlagosan 76 forinttal olcsóbb egy liter benzin Romániában, mint Magyarországon. Szlovéniában 70, Horvátországban pedig 31 forinttal kedvezőbb az áltagár.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint január és február hónapban akár Ausztriában és Szlovákiában is olcsóbban lehetett tankolni, mint nálunk.

Az egyik ok: az áfakulcs nálunk a legnagyobb, jövedéki adóból viszont az uniós minimumnál is kevesebbet tartalmaz az üzemanyagok ára Magyarországon – a jegybank friss elemzése szerint. Azt írják, az árrés magasabb nálunk, mint máshol. Úgy számolnak, februárban literenként 170 forint volt a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintra rúgott – tehát 70 százalékkal nagyobb.

A kisbenzinkutasok szervezetnél azt mondják, a bérköltségük és a rezsiszámlájuk tavalyi emelkedését is idén fizettetik meg az autósokkal, a majdnem 13 hónapig tartó üzemanyagárstop megszüntetése után.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzin

dízel

tankolás

ár

ár körkép

benzinár

benzinkutak