Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

HelloVidék   
  Megosztom
Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

Februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A hatalmas árrés magyarázza, hogy Romániában 76, Szlovéniában 70 forinttal olcsóbb a benzin literje, mint itthon - hangzott el az RTL Híradójában.

A jegybank friss elemzése szerint februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A nagy árrés miatt drágább az üzemanyag Magyarországon, mint a környező országokban. A kutasok az RTL Híradójának azt nyilatkozták, hogy kénytelenek az autósokra hárítani a megemelt különadókat és az árstop miatti veszteségeiket.

Majdnem 600 forintot kérnek egy liter üzemanyagért egy békéscsabai kúton, annyit, mint két hete. Egyelőre nem látszik a kútoszlopon, hogy

Jelenleg átlagosan 76 forinttal olcsóbb egy liter benzin Romániában, mint Magyarországon. Szlovéniában 70, Horvátországban pedig 31 forinttal kedvezőbb az áltagár.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint január és február hónapban akár Ausztriában és Szlovákiában is olcsóbban lehetett tankolni, mint nálunk.

Az egyik ok: az áfakulcs nálunk a legnagyobb, jövedéki adóból viszont az uniós minimumnál is kevesebbet tartalmaz az üzemanyagok ára Magyarországon – a jegybank friss elemzése szerint. Azt írják, az árrés magasabb nálunk, mint máshol. Úgy számolnak, februárban literenként 170 forint volt a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintra rúgott – tehát 70 százalékkal nagyobb.

A kisbenzinkutasok szervezetnél azt mondják, a bérköltségük és a rezsiszámlájuk tavalyi emelkedését is idén fizettetik meg az autósokkal, a majdnem 13 hónapig tartó üzemanyagárstop megszüntetése után.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzin

dízel

tankolás

ár

ár körkép

benzinár

benzinkutak