Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

HelloVidék   
  Megosztom
Mi folyik itt? Ez brutális: lassan minden környező országban jóval olcsóbb tankolni

Februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A hatalmas árrés magyarázza, hogy Romániában 76, Szlovéniában 70 forinttal olcsóbb a benzin literje, mint itthon - hangzott el az RTL Híradójában.

A jegybank friss elemzése szerint februárban 70 százalékkal nagyobb felárral tankolták a magyarok a benzint a régió többi országában élőkhöz képest. A nagy árrés miatt drágább az üzemanyag Magyarországon, mint a környező országokban. A kutasok az RTL Híradójának azt nyilatkozták, hogy kénytelenek az autósokra hárítani a megemelt különadókat és az árstop miatti veszteségeiket.

Majdnem 600 forintot kérnek egy liter üzemanyagért egy békéscsabai kúton, annyit, mint két hete. Egyelőre nem látszik a kútoszlopon, hogy

Jelenleg átlagosan 76 forinttal olcsóbb egy liter benzin Romániában, mint Magyarországon. Szlovéniában 70, Horvátországban pedig 31 forinttal kedvezőbb az áltagár.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint január és február hónapban akár Ausztriában és Szlovákiában is olcsóbban lehetett tankolni, mint nálunk.

Az egyik ok: az áfakulcs nálunk a legnagyobb, jövedéki adóból viszont az uniós minimumnál is kevesebbet tartalmaz az üzemanyagok ára Magyarországon – a jegybank friss elemzése szerint. Azt írják, az árrés magasabb nálunk, mint máshol. Úgy számolnak, februárban literenként 170 forint volt a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintra rúgott – tehát 70 százalékkal nagyobb.

A kisbenzinkutasok szervezetnél azt mondják, a bérköltségük és a rezsiszámlájuk tavalyi emelkedését is idén fizettetik meg az autósokkal, a majdnem 13 hónapig tartó üzemanyagárstop megszüntetése után.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzin

dízel

tankolás

ár

ár körkép

benzinár

benzinkutak