Megszólalt debreceni akkugyár: jövőre próbaüzemet, két év múlva éles gyártást akarnak

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt debreceni akkugyár: jövőre próbaüzemet, két év múlva éles gyártást akarnak

A kínai CATL a debreceni beruházással évtizedes léptékben gondolkozik, háromezer milliárd forintnyi befektetést és közel tízezer munkahelyet hoz Magyarországra a fejlesztés - hangzott el a CATL által szervezett sajtóbeszélgetésen.

Hónapok óta forrnak az indulatok a Contemporary Amperex Technology (CATL) debreceni akkumulátorgyár-beruházásával kapcsolatban. A magyar kormány azonban egyértelműen letette a voksát: ha rajtuk múlik, az ország akkumulátor-nagyhatalom lesz. Az Indexnek most lehetősége volt kérdezni a kínai CATL-vezetőségétől - erről korábban itt írt a HelloVidék.

A világcég egy szűk körű sajtóeseményen ismertette elképzeléseit. Mivel a CATL tőzsdei vállalat, nem publikus információkat csak igen óvatosan fogalmazhatott meg, és egyes, sokakat foglalkoztató kérdésre (például az állami támogatások mértékére) nem tudott pontos, számszerű választ adni. Mint a Telex megtudta, ez még folyamatban van, a CATL minden kért adatot megadott a magyar államnak, amely most az Európai Bizottságnál igyekszik jóváhagyatni a támogatásokat. Azaz a pontos számok a brüsszeli döntés után lesznek publikusak - közölte a Telex.

A cég és a magyar tervek

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője új részleteket is közölt. A 2011-ben alapított Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) központja a kínai Ningtö városban található, emellett 13 gyárral rendelkezik világszerte, mintegy 120 ezer embert foglalkoztat.

A magántulajdonú kínai cég az akkumulátoripar legnagyobb szereplője, 2022-re 37 százalékos piaci részesedést ért el az elektromosautó-akkumulátorgyártás területén. Debrecenbe tervezett cella- és modulgyára is elektromos autókhoz szükséges eszközöket gyárt, a cég másik nagy területe, a naperőművekhez kapcsolódó energiatároló, de a magyar cég ebben az iparágban nem tervez elindulni.

A CATL azt is tisztázta, hogy Debrecenben nem akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít, az például a szomszédos BMW gyárában, illetve más elektromos autókat gyártó megrendelőknél működik majd, a kulcsalkatrészek végső összeszerelését ugyanis egyes autóipari cégek szeretik maguknál tartani. A CATL az ellátási lánc eggyel korábbi fázisában a legfontosabb, energiatárolásra szolgáló részegységeket, cellákat fogja gyártani, amelyeket modulokba, majd egységekbe csoportosítanak az akkumulátor-összeszerelő üzem részére.

Közel tízezer munkahelyet hozna létre a CATL háromezermilliárd forintos debreceni beruházása

A kínai CATL a beruházással évtizedes léptékben gondolkozik, magyarokat foglalkoztatna, és a teljes környéket zöldíteni kívánja: itt van minden, amit a debreceni akkumulátorgyárról tudni lehet – - írta ma cikkében a Világgazdaság, akik szintén részt vettek a sajtóeseményen. Azt is megjegyezték, hogy a gyárban 9000 magyar lelhet munkahelyre az évtized végére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debreceni

akkumulátor

akkumulátor-gyártás