Megszólalt debreceni akkugyár: jövőre próbaüzemet, két év múlva éles gyártást akarnak

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt debreceni akkugyár: jövőre próbaüzemet, két év múlva éles gyártást akarnak

A kínai CATL a debreceni beruházással évtizedes léptékben gondolkozik, háromezer milliárd forintnyi befektetést és közel tízezer munkahelyet hoz Magyarországra a fejlesztés - hangzott el a CATL által szervezett sajtóbeszélgetésen.

Hónapok óta forrnak az indulatok a Contemporary Amperex Technology (CATL) debreceni akkumulátorgyár-beruházásával kapcsolatban. A magyar kormány azonban egyértelműen letette a voksát: ha rajtuk múlik, az ország akkumulátor-nagyhatalom lesz. Az Indexnek most lehetősége volt kérdezni a kínai CATL-vezetőségétől - erről korábban itt írt a HelloVidék.

A világcég egy szűk körű sajtóeseményen ismertette elképzeléseit. Mivel a CATL tőzsdei vállalat, nem publikus információkat csak igen óvatosan fogalmazhatott meg, és egyes, sokakat foglalkoztató kérdésre (például az állami támogatások mértékére) nem tudott pontos, számszerű választ adni. Mint a Telex megtudta, ez még folyamatban van, a CATL minden kért adatot megadott a magyar államnak, amely most az Európai Bizottságnál igyekszik jóváhagyatni a támogatásokat. Azaz a pontos számok a brüsszeli döntés után lesznek publikusak - közölte a Telex.

A cég és a magyar tervek

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője új részleteket is közölt. A 2011-ben alapított Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) központja a kínai Ningtö városban található, emellett 13 gyárral rendelkezik világszerte, mintegy 120 ezer embert foglalkoztat.

A magántulajdonú kínai cég az akkumulátoripar legnagyobb szereplője, 2022-re 37 százalékos piaci részesedést ért el az elektromosautó-akkumulátorgyártás területén. Debrecenbe tervezett cella- és modulgyára is elektromos autókhoz szükséges eszközöket gyárt, a cég másik nagy területe, a naperőművekhez kapcsolódó energiatároló, de a magyar cég ebben az iparágban nem tervez elindulni.

A CATL azt is tisztázta, hogy Debrecenben nem akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít, az például a szomszédos BMW gyárában, illetve más elektromos autókat gyártó megrendelőknél működik majd, a kulcsalkatrészek végső összeszerelését ugyanis egyes autóipari cégek szeretik maguknál tartani. A CATL az ellátási lánc eggyel korábbi fázisában a legfontosabb, energiatárolásra szolgáló részegységeket, cellákat fogja gyártani, amelyeket modulokba, majd egységekbe csoportosítanak az akkumulátor-összeszerelő üzem részére.

Közel tízezer munkahelyet hozna létre a CATL háromezermilliárd forintos debreceni beruházása

A kínai CATL a beruházással évtizedes léptékben gondolkozik, magyarokat foglalkoztatna, és a teljes környéket zöldíteni kívánja: itt van minden, amit a debreceni akkumulátorgyárról tudni lehet – - írta ma cikkében a Világgazdaság, akik szintén részt vettek a sajtóeseményen. Azt is megjegyezték, hogy a gyárban 9000 magyar lelhet munkahelyre az évtized végére.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debreceni

akkumulátor

akkumulátor-gyártás