Hatalmas változás jöhet az agráriumban: egyre többen kattannak rá erre az új technológiára

Agrárszektor   
  Megosztom
Hatalmas változás jöhet az agráriumban: egyre többen kattannak rá erre az új technológiára

Az agráriumban a műholdak által készített felvételekhez hasonlóan a drónos monitoring is megvalósítható szolgáltatásként - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakemberek szerint a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a monitoringnak, nemcsak az állományok időszaki felmérésében, de a növénytermesztés teljes folyamata során, illetve a döntéshozatalban és a különféle támogatások megítélésében is. 

Ahogy az Agrárszektor írja, a konferencián arról beszéltek a szakemberek, hogy az adatgyűjtés és a megfigyelés, történjen bár műholdakkal, drónokkal vagy rögzített szenzorokkal, mindenképpen a precíziós gazdálkodás részévé fog válni.

Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője is erről beszélt előadásában, mint mondta: a területi monitoringrendszer (TRM) egy olyan új műholdas adatfeldolgozásra épülő ellenőrzési rendszer, amely az 5-6 naponta visszatérő műholdképek rendszeres elemzésére, értékelésére épül, és amelyet már akár az idei évtől megismerhetnek a hazai termelők.

A szakember hozzátette, hogy a rendszer jellemzően a Kopernikusz (az Európai Unió Űrprogramjának Föld-megfigyelési része) Sentinel-műholdjainak képeit használja, de akár más, azzal egyenértékű felvételek értékelésésére is képes. A TRM elsősorban a területalapú támogatásokra vonatkozik, és minden, ezekkel a műholdakkal ellenőrizhető támogatási jogosultság, kérelem ellenőrzésére kiterjed. Gulyás Levente elmondta, hogy a rendszer működése három részre osztható:

  • a műholdképek beszerzése és feldolgozása;
  • a már értékelt adatok további feldolgozása, a gazdálkodók megszólításával, közreműködésével;
  • az adatok végső értékelése után támogatások kifzetése.

Kitért arra is, hogy az első lépésben megvizsgálják, mennyiben felelnek meg az egységes kérelemben bejelentett táblák a műholdképeknek, illetve mennyiben értékelhetőek ezek. Ezeknek a műholdfelvételeknek az értékelése elemző eljárásokra támaszkodik, amelyek jellemzően mesterséges intelligenciával és gépi tanulási eljárással történik, de a rendszer szakértői szabályalkotásokra is képes a helyszíni ellenőrzések adatai, illetve egyéb meglevő adatok alapján.

Gulyás Levente elmondta, hogy probléma lehet, ha a műholdképen nem kívánatos vegetáció, épített környezeti elemek, illetve inhomogén növényborítás található, illetve az, ha az egységes kérelem felületén nem jó helyre rajzolják be a táblát.

A TRM működése során a második folyamati elem egy gyakorlati igazgatási eljárás, amelynek során azt vizsgáljuk, hogy a bejelentett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ha az az eredmény, hogy nem, akkor lépéseket kell tennünk

- magyarázta Gulyás Levente.

Mit érdemes még tudni erről a rendszerről? Mire számítanak a szakemberek? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

portfolio agrarium 2023 konferencia

drónok

drón

műhold

monitoring rendszer