Váratlan fordulat: még eddig maradhat az árstop Magyarországon a boltokban

Világgazdaság   
  Megosztom
Váratlan fordulat: még eddig maradhat az árstop Magyarországon a boltokban

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt mondta, ha a kormány arra vár, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el. A szakember szerint nem kizárt, hogy még három hónappal, tehát összességében még fél évvel meghosszabbítják az árkorlátozásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - idézte fel cikkében a Világgazdaság - a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció.

Erre pedig az elemzői várakozások szerint március–április folyamán aligha lehet számítani, hiába vagyunk túl az inflációs fordulaton, a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát ez a feltétel biztosan nem áll fenn.

Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket

– nyilatkozta a Világgazdságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki úgy számolt, hogy a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még májusban és júniusban is 20 százalék fölött alakulhat. A szakmeber szerint ezért is:

Szerinte tehát nem kizárt, hogy később még három hónappal, tehát összegészében még fél évvel meghosszabbítja az árkorlátozásokat. Török Zoltán ugyanakkor úgy véli, hogy nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, ezért jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ársapka

gazdaság

infláció

recesszió