Fogadjunk, ezt nem tudtad az szja-bevallásról: mutatjuk, ki veheti igénybe ezt a lehetőséget

MTI   
  Megosztom
Fogadjunk, ezt nem tudtad az szja-bevallásról: mutatjuk, ki veheti igénybe ezt a lehetőséget

A személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra - ha együttes összegük nem több mint 500 ezer forint - idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A közlemény szerint a legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részletfizetés az adóbevallási tervezet online módosításával vagy a postán küldött tervezethez mellékleteként küldött "Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton" dokumentumon kérhető azoknak a magánszemélyeknek, akik áfa fizetésére nem kötelezettek és nem végeznek vállalkozói tevékenységet. A részletfizetés lehetőségét nem zárja ki az adóhatóság által készített adóbevallási tervezet.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az első részlet megfizetésének határideje május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónapok 22-éig kell kifizetni, ha ez elmarad, akkor a tartozást egy összegben kell megfizetni késedelmi pótlékkal kiegészítve.

Amennyiben az adóbevallást más miatt is kell módosítani, akkor a részletfizetést a 22SZJA-C lapjának 81. sorában kell kérni

- írták.

Az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a jogosultak nem kapnak külön értesítést, csak azok, akik nem felelnek meg a feltételeknek. Akik nem felelnek meg a feltételeknek, azok kérhetnek illetékmentes fizetési könnyítést, amelyről a NAV 30.2 számú információs füzete tartalmaz részletes információkat

- közölték.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-éig - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nav

nemzeti adó- és vámhivatal

személyi jövedelemadó

szja