Ilyen keveset ér a legtöbb magyar fizetése: egy lakószobára sem elég a hitelünk

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen keveset ér a legtöbb magyar fizetése: egy lakószobára sem elég a hitelünk

Februárban tizedével kevesebb új lakást finanszírozó hitelt vettek fel a családok, mint tavaly májusban. A BiztosDöntés.hu elemzése szerint a következő hónapokban az arányok tovább romolhatnak, hiszen tavaly tavasszal a zöld hitelek hihetetlen keresletet támasztottak a piacon, miközben ma a magas kamatok miatt az átlagbérből felvehető hitel már nem elegendő az építésügyi szabályoknak megfelelő méretű új építésű lakószoba megvásárlására sem.

Éves szinten ötödére esett az új építésű lakások finanszírozása a bankokban – míg 2022 februárjában 17,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok az új lakást vásárló ügyfelekkel, addig idén februárban mindössze 3,7 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások új lakás vásárlása céljában jelzáloghitelt a bankoknál. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztet, hogy ilyen csekély összegű hitelt utoljára 2017. májusában vettek fel új lakás vásárlására az emberek, ám akkoriban az új lakások piacán kiemelkedőnek számító Budapesten még 680-700 ezer forintos négyzetméter áron lehetett új lakást vásárolni. Tavaly már 1,3 millió forintot kértek az építtetők egy új lakás négyzetméteréért, de a vidéki nagyvárosokban, például Debrecenben is elkérnek egymilliót négyzetméterenként.

Nem épülnek új lakások

A BiztosDöntés.hu szakembere szerint a következő hónapokban még drámaibb visszaeséssel lehet számolni. Egyrészt az ingatlanpiacról eltűntek az új projektek. Az Otthon Centrum kimutatásai szerint az idei év első három hónapjában mindössze 17 új projekt körülbelül 650 lakása jelent meg az online értékesítési felületeken, ami az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest az új lehetőségek megfeleződését jelenti.

A zöld hitel tízszer több hitelt vonzott

Másrészt – figyelmeztet Gergely Péter – a bázishatás miatt még lesújtóbb lesz a kép. A következő hónapokban az új lakások finanszírozása azokkal a hónapokkal versenyez majd, amikor az MNB Zöld Otthon Hitele miatt új lakás hitelboom alakult ki – 2022. márciusában 33, áprilisban 40,1, májusban az idén februári értéknél tízszer több, 37,6 milliárd forintnyi új lakást finanszírozó hitelt helyeztek ki a bankok.

Már egy lakószoba sem jön ki

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a magas kamatok miatt a kereslet nem tud visszatérni a piacra: a 2022. decemberi 387 ezer forintos nettó átlagbér a jelenleg a piacon elérhető legjobb meghirdetett hitelkonstrukció esetében is – a Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályait betartva - maximum 19,5 millió forintos 20 éves futamidejű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé – ebből az összegből mindössze 15 négyzetméternyi új lakás megvásárlása finanszírozható Budapesten. Ez kisebb, mint az a legalább 16 négyzetméteres lakószoba, aminek meglétét minden 30 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű ingatlan esetében az építésügyi szabályzat (OTÉK) előír.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitel

fizetés

lakószoba

zöldhitel

lakásvásárlás

új lakások