Hajlandóak sokat fizetni a magyarok, ha ez a tét: még mindig kevés itt a szakember

HelloVidék   
  Megosztom
Hajlandóak sokat fizetni a magyarok, ha ez a tét: még mindig kevés itt a szakember

A szakemberek szerint a beruházási kedv csökkenésével „felhígult” építőipar most visszatér a normalitásba – derült ki a Wavin friss, fókuszcsoportos kutatásából. A jelenlegi helyzet egyfajta megnyugvásnak tekinthető a korábbi években tapasztalható “őrület” után, a vezető kivitelező, mélyépítő és épületgépészeti cégek vezetői úgy látják, hogy a piac szűkülése az építőiparban tapasztalható munkamorálra is kedvező hatással lesz. A kutatásból az is kiderült, hogy azok a megbízók, akik az előírások vagy az ingatlanok értékállósága miatt fenntartható projektekben gondolkodnak, tisztában vannak annak költségvonzatával, amit hajlandók is megfizetni.

Az épületgépészettel és mélyépítéssel foglalkozó Wavin idén márciusban – az iparágban egyedülálló módon – fókuszcsoportos kutatás keretében kérdezte a piacvezető kivitelező, mélyépítő és épületgépészeti vállalatok vezetőit az általuk tapasztalt építőipari trendekről. A válaszadók egyetértettek abban, hogy az építőiparban a visszaeső kereslet következtében valójában egyfajta visszarendeződést figyelhetünk meg – enyhe recesszió mellett. A beruházási kedv visszafogása természetesen már érezhető, de a megbízások hiánya csak 1-3 év múlva jelenthet gondot, hiszen az elmúlt néhány év szerződésállománya még nem futott ki, és a bevételek sem estek lényegesen vissza. A piac szűkülése elsősorban abban nyilvánul meg, hogy olyan ágazati szereplők is megjelentek a versenyszférában kiírt tendereken, amelyek korábban kizárólag a nagy állami megrendeléseken dolgoztak.

A válaszadók szerint ennek oka abban keresendő, hogy a közelmúlt “építőipari lázának” köszönhetően a munkavállalók kifejezetten előnyös helyzetbe kerültek, és ezzel sokan vissza is éltek, a magas fluktuáció pedig nagyban megnehezítette a kivitelezők munkáját. A piac szűkülése ezen is változtathat, és felértékelődik a megbízható, korrekt munkahelyet biztosító cégek, illetve a minőségi munkát végző kollégák szerepe, különösen, ha a korábbi kereslethez feltöltött vállalkozások elkezdik lassan visszaengedni a létszámukat az aktuális megrendelésállományhoz.

A Wavin – mely komoly múltra visszatektinő, partneri viszonyt ápol a magyar építőipari cégekkel – a beruházások során megvalósuló fenntarthatósági szempontokról is kérdezte a piacvezető vállalatok képviselőt.

E mögött az a cél lebeg, hogy az így készült épületek értékesítésénél, illetve bérbeadásánál később árrésként is érvényesíthető lesz a fenntartható ingatlan kivitelezési felára.

A piacvezető, 2022-ben 11 milliárd forintos árbevételt realizáló Wavin több, mint 200 hazai építőipari partnerrel működik együtt, termékei számos állami, önkormányzati, vállalati és magánprojekt során kerültek beépítésre. A Wavinhoz köthető többek között a LEGO nyíregyházi gyárának bővítése, a kecskeméti Mercedes gyár tetővíz elvezetése, az érdi közművelődési centrum, a Nissin kecskeméti gyára és a Csepel szabadkikötő esővíz szikkasztó rendszere, illetve a fenntarthatósági szempontból díjnyertes miskolctapolcai Avalon park igényeit kiszolgáló műanyag aknák szállítása.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építkezés

építőipar

kutatás

ingatlanok

munkavállalók

munkamorál