Hosszú hétvége: erre kell figyelni az MKB Bank és a Takarékbank ügyfeleinek

HelloVidék   
  Megosztom
Hosszú hétvége: erre kell figyelni az MKB Bank és a Takarékbank ügyfeleinek

A május elsejei hosszú hétvégén zajlik le az MKB Bank és a Takarékbank egyesülése, amelynek eredményeként létrejön az MBH Bank. A lépés komoly műszaki-informatikai átállással is jár, amelynek során a banki szolgáltatások tervezett és rövid idejű szünetelésére kell számítani. A Hellóvidék mindent összeszedett, hogy mikor, mire kell figyelni. Ami fontos: mindenki tartsa magánál az érintett hétvégén a fizikai bankkártyáját is, és semmi esetre se adjon meg érzékeny adatokat az esetleges adathalász kísérletek elkövetőinek!

A magyar bankszektor történetében egyedülállónak számító, hármas nagybanki fúzió zárul le ezzel, hiszen egy korábbi lépésként a Budapest Bank integrálása az MKB Bankba már tavaly tavasszal megtörtént.

A folyamat eredményeképpen május elsejétől egy új jogi entitás, egy a magyar piacon kifejezetten nagynak számító bank jön létre, amely az egyik legnagyobb fiókhálózattal és az egyik legkiterjedtebb ATM-hálózattal fog rendelkezni. A továbbiakban már ez a pénzintézet kezeli a korábbi MKB Bank és Takarékbank ügyfeleinek betéteit, hiteleit, és minden szerződését, ahogy a széleskörű banki szolgáltatásportfóliót is az MBH Bank nyújtja majd.

Informatikai átállás a hosszú hétvégén

Annak érdekében, hogy a pénzintézet az informatikai műveleteket gördülékenyen tudja végrehajtani, az MKB Bank és a Takarékbank április 27. (csütörtök) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, részleges és teljes bankszünnapokat tart az érintett rendszereket illetően. Többek között a bankfiókok nyitva tartásában, az elektronikus csatornák elérésében, az azonnali átutalási megbízásokban - mind a küldést, mind a fogadást illetően - leállást; a digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában, az ATM hálózaton történő készpénzfelvételben pedig rövidebb szüneteket tapasztalhatnak az ügyfelek az átállás napjaiban.

„Korábbi tapasztalatainkra és a kollégák kitartó munkájára támaszkodva nagy erőkkel dolgozunk a bankfúzióval kapcsolatos technikai-informatikai átállás, és az egyesülést követő márkaváltás előkészítésén” - mondta el Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding transzformációért és operációért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az informatikai átállást szándékosan időzítettük a május 1-jei hosszú hétvégére, hogy a folyamat az ügyfelek számára minél kevesebb kellemetlenséggel járjon. Különösen nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ügyfeleink a megszokott ügyintézési csatornákon továbbra is az eddigi magas szintű kiszolgálást tapasztalják

– tette hozzá.

Mire számítsunk az átállási hétvégén?

Az egyesülési hétvége ideje alatt a (POS) terminálokon történő fizikai betéti és hitelkártyás vásárlás, valamint a kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatás (POS, VPOS) zavartalanul működik, vagyis az üzletekben továbbra is lehet majd kártyával fizetni a hosszú hétvége alatt is.

Az alábbi szolgáltatásokban ideiglenes kieséssel kell tervezni az átállás alatt:

Bankfiókok

Az MKB Bank és a Takarékbank, ill. május 1-től az egyesült MBH Bank fiókjai

· április 28-án (pénteken) egységesen 12:00-ig tartanak nyitva,

· április 29-től május 1-ig a hétvége és ünnepnap miatt zárva tartanak,

· és legközelebb május 2-án fogadják az ügyfeleket.

ATM-ek

· Az ATM hálózaton történő készpénzfelvételben 2023. április 30-án 00:00-14:00 között fennakadások várhatók a képernyőfrissítés idejére.

· Az ATM hálózaton történő készpénzbefizetésekben 2023. április 30-án 00:00-23:59 között fennakadások várhatók.

Elektronikus csatornák

· Az elektronikus csatornák (Mobil applikációk, Internetbank felületek – MKB Netbankár, Takarék Netbank, Internetbank – és Open API szolgáltatások) és az üzleti alkalmazások nem használhatók április 29-én 00:00-tól 2023. május 1-jén 14:00-ig.

· Az üzleti alkalmazások (exBB: Business ID, Üzleti Terminál; MKB: NetBANKár Business, PCBankár; Takarékbank: e-Bank) a szolgáltatáskiesések időtartama alatt offline elérhetőek.

· A Takarékbank kivételével a Videóbank ügyintézési szolgáltatások 2023. április 28-án 12:00-ig elérhetők, hétvégén és munkaszüneti napon (így április 29. és május 1. között) nem, majd május 2-től ismét elérhetők.

· Takarékbank Videóbank: A személyi kölcsön igényléshez kapcsolódó Videóbank szolgáltatások 2023. április 24- től nem lesznek elérhetők. 2023. május 2-tól az online személyi kölcsön igényléshez kapcsolódó videóbanki szolgáltatások az MBH Videobankban lesznek elérhetők. Az online számlanyitáshoz és egyéb ügyintézéshez kapcsolódó VideóBank szolgáltatások 2023. április 28-án 12:00-ig elérhetők, április 29-től ezen szolgáltatások az egyesült MBH Videobankban lesznek elérhetők.

Internetes fizetési tranzakciók, internetes vásárlási jelszó

· Az internetes betéti és hitelkártyás vásárlások jóváhagyásában 2023. április 29. 00:00-tól várhatóan 2023. május 1-jén 14:00-ig fennakadások lehetnek. Ebben az időintervallumban az elektronikus csatornák nem lesznek elérhetők, az internetes fizetési tranzakciók jóváhagyásához szükséges push értesítés küldése szünetel. Emiatt a bankkártyával történő internetes fizetési tranzakciókat az SMS-ben kapott kód, valamint az ügyfél által megadott titkos, négyjegyű számból álló internetes vásárlási jelszó együttes megadásával lehet jóváhagyni.

A fúzióban érintett bankok arra kérik ügyfeleiket, hogy ha bankkártyájukhoz még nem állítottak be internetes vásárlási jelszót, azt feltétlenül tegyék meg legkésőbb április 28-ig a bankok honlapján található leírás alapján.

Azonnali átutalási megbízások

· Az elektronikus csatornák leállási ideje alatt az azonnali átutalási megbízások benyújtására nincs lehetőség azokon április 29-én 00:00-tól 2023. május 1-jén 14:00-ig. A fentiekre való tekintettel a megbízások benyújtását érdemes a leállási időszakokon kívülre időzíteni.

· Az azonnali utalások fogadása 2023. április 29-én 00:00-tól 10:00-ig szünetel. A beérkező megbízások jóváírásának megkezdését követően a beérkező összegekhez azonnal hozzáférhet betéti és hitelkártyájával. Amennyiben valaki beérkező tranzakciót vár, jelezze partnerének, hogy ebben az időszakban az általa kezdeményezett megbízások elutasításra kerülnek.

Május 1-től: egyes szolgáltatások neve változik

A bank ügyfelei valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán (internetbankon, mobilappon, számlakivonaton, postai vagy elektronikus levélben stb.) is az MBH Bank saját adataival és logójával találkozhatnak, az MKB Bank és Takarékbank korábbi arculata kivezetésre kerül.

Az átállást követően, a mindennapi bankolás során az ügyfelek változatlan szolgáltatásokkal, azonban új elnevezésekkel és arculattal találkozhatnak a megszokott banki elektronikus csatornákon. Május elsejétől az alábbiak szerint változnak a csatornák elnevezései:

  • MKB Netbankár -> MBH Netbank (korábban MKB)
  • MKB Mobilalkalmazás -> MBH Bank App (korábban MKB)
  • MKB Netbankár Business -> MBH Vállalati Netbank (korábban MKB)
  • MKB PCBankár -> MBH Direct Bank (korábban MKB)
  • MKB Vállalati Mobil App -> MBH Vállalati Applikáció
  • MKB Internetbank (korábban BB) -> MBH Netbank (korábban BB)
  • MKB Mobil App (korábban BB) -> MBH Bank App (korábban BB)
  • Takarék Netbank -> MBH Netbank (korábban Takarék)
  • Takarék Mobilapp -> MBH Bank App (korábban Takarék)
  • Takarék E-Bank -> MBH Direct Bank (korábban Takarék E-Bank)

Az egyesülést követően az MKB Bank ATM-hálózata a Takarékbank ATM-hálózatával bővül, így az MBH Bank rendelkezik majd az egyik legkiterjedtebb hazai ATM-hálózattal. A kibővült hálózaton az ügyfelek országszerte már 800 ATM-et használhatnak készpénzfelvételre, és közel 140 berendezésen tudnak számlájukra készpénzt befizetni. Az ATM-ek eltérő funkcionalitásával, szolgáltatáskínálatával kapcsolatban érdemes tájékozódni az mbhbank.hu honlapon az ATM keresőben (2023. május 1-jétől), továbbá az ATM-re kihelyezett matricák alapján.

Ami változatlan marad

Fontos, hogy az ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya- és hitelszámlaszáma nem változik, ezzel kapcsolatban az ügyfeleknek nincsen teendője.

Amennyiben valakinek az érintett bankoknál van személyi kölcsöne, jelzáloghitele, folyószámlahitele vagy Babaváró hitelszerződése, úgy ezzel kapcsolatban nincsen teendője, a megkötött szerződések az eredeti szerződési feltételek mellett, változatlan formában élnek tovább 2023. május 1-jét követően is. Az ezekkel kapcsolatos minden típusú ügyintézés a továbbiakban is a megszokott csatornákon lesz elérhető.

Első a biztonság

„Az utóbbi években jelentősen megnőtt azon esetek száma, amikor egy nagyobb szolgáltatócéget érintő, gyakori ügyféltájékoztatással járó változást kihasználva, a csalók az ügyfelek megtévesztésével próbálnak anyagi haszonhoz jutni.

Ezért a két bank fúziója kapcsán szeretnénk kiemelten felhívni az ügyfelek figyelmét arra, hogy legyenek körültekintőek, banki belépési kódjaikat és jelszavaikat semmilyen körülmények között ne adják ki.

Fontos tudni, hogy a bankok soha nem kérik ügyfeleiktől a banki adataikat, ezért mindig érdemes gyanakodni, ha például a kártyaadatok megadását kérik, vagy arra próbálják rávenni az ügyfeleket, hogy egy program telepítését követően, saját eszközükön, egy megadott linken keresztül lépjenek be az elektronikus banki csatornákra” – mondta el Báthori Krisztián, a Magyar Bankholding bankbiztonsági ügyvezető igazgatója.

Az adathalász kísérletek során leggyakrabban megtévesztő e-mail, telefonhívás vagy SMS segítségével próbálnak a csalók információt kicsalni áldozatuktól, jellemzően felhasználónevet, jelszót, bankkártyaadatokat. Amennyiben az ügyfél banki jelszavai és kódjai csalók birtokába kerülnek, azt felhasználhatják banki tranzakciók kezdeményezéséhez.

Mindig gyanakodni kell akkor is, ha valaki magát a bank alkalmazottjának kiadva azt kéri, hogy az ügyfél telepítsen bármilyen programot vagy alkalmazást (például víruskeresőt) készülékére. Végül pedig a bankok sosem kérik sem elektronikus csatornán, sem telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül az ügyfelek bankkártyaadatait és internetes banki azonosítóit. Ha valaki ilyesmit kér az ügyfelektől, akkor azt el kell utasítani, akkor is, ha a telefonhívás jogosnak és az előadott történet hihetőnek tűnik.

Az MBH Bank néhány hasznos tanáccsal is szolgál az ügyfeleknek biztonságuk érdekében:

1. Soha ne a böngésző keresőjén (pl. Google, Bing) keresztül keressünk rá a bank oldalára. Minden esetben írjuk be a bank internetes címét a böngészőbe.

2. Ellenőrizzük a böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben nem „.hu”-ra végződik a cím, azonnal zárjuk be a böngészőt.

3. Minden esetben olvassuk el a kapott, jóváhagyó kódot tartalmazó SMS üzenetet, és ellenőrizzük, mihez adjuk meg a jóváhagyásunkat.

4. Applikációval történő jóváhagyás esetén is mindig ellenőrizzük az aláírandó tranzakciót vagy módosítást.

5. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a banktól kapott üzeneteket illetően (például nem indítottunk tranzakciót vagy applikáció telepítését), azonnal hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát.

Az átállási hétvégén a szolgáltatások igénybevételi lehetőségeiről az ügyfelek részletes és folyamatosan aktualizált információt találhatnak az MKB Bank és a Takarékbank honlapján, illetve az érintett bankok ügyfelei e-mailben is részletes tájékoztatást kaptak.

Az egyesüléssel kapcsolatos további részletek az MKB Bank és a Takarékbank honlapok Fúziós Hírek menüpontjában olvashatóak, május 1-től pedig a MBH Bank oldalon.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MBH Bank támogatta.

Fotó: Egy korábbi MKB Bank fiók ügyféltere

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bank

mkb bank

takarékbank

fúzió