Kiderült, mi vár jövőre a nyugdíjasokra: emelésre és juttatásokra is számíthatnak

Portfolio   
  Megosztom
Kiderült, mi vár jövőre a nyugdíjasokra: emelésre és juttatásokra is számíthatnak

Zajlik a 2024-es költségvetés tervezése, a dokumentumot a Költségvetési Tanács már véleményezte. Ebből pedig szerda este kiderült, hogy a kormány mit tervez a bevételek és a kiadások oldalán. Jön a 6%-os nyugdíjemelés jövőre, és a prémiummal is kalkulál a kabinet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj.

Néhány új részlet a nyugdíjasok számára is releváns lehet. Az éves átlagos inflációt jövőre 6%-ra várja a kormány, vagyis januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet, írja a Portfolio. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj.

Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak

- áll a Tanács véleményében. Ezek forrását – összhangban a 4,0 százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

Ugyancsak megvan a forrása a 40 év jogosultsági idővel rendelkezők nők részére – a családban betöltött szerepük elismerése érdekében – a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételéhez. És szokás szerint várható a 13. havi nyugdíj kifizetése is jövő februárban, bár ezt a KT anyaga nem részletezi.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

költségvetés

kormány

nyugdíj

nyugdíjemelés

öregségi nyugdíj

13. havi nyugdíj