Kiderült, mi vár jövőre a nyugdíjasokra: emelésre és juttatásokra is számíthatnak

Portfolio   
  Megosztom
Kiderült, mi vár jövőre a nyugdíjasokra: emelésre és juttatásokra is számíthatnak

Zajlik a 2024-es költségvetés tervezése, a dokumentumot a Költségvetési Tanács már véleményezte. Ebből pedig szerda este kiderült, hogy a kormány mit tervez a bevételek és a kiadások oldalán. Jön a 6%-os nyugdíjemelés jövőre, és a prémiummal is kalkulál a kabinet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj.

Néhány új részlet a nyugdíjasok számára is releváns lehet. Az éves átlagos inflációt jövőre 6%-ra várja a kormány, vagyis januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet, írja a Portfolio. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj.

Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak

- áll a Tanács véleményében. Ezek forrását – összhangban a 4,0 százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza.

Ugyancsak megvan a forrása a 40 év jogosultsági idővel rendelkezők nők részére – a családban betöltött szerepük elismerése érdekében – a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételéhez. És szokás szerint várható a 13. havi nyugdíj kifizetése is jövő februárban, bár ezt a KT anyaga nem részletezi.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

költségvetés

kormány

nyugdíj

nyugdíjemelés

öregségi nyugdíj

13. havi nyugdíj