Ide költöznek az élelmes magyarok: ebben a megyében fillérekért lehet házhoz jutni

HelloVidék   
  Megosztom
Ide költöznek az élelmes magyarok: ebben a megyében fillérekért lehet házhoz jutni

Márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet és bővült a friss kínálat egy friss elemzés szerint. Idén márciusban 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett. Bővülést mutat a lakáspiac kínálati oldala hiszen: a megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12 százalékkal, a községeké pedig 8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. Baranya például kifejezetten felkapott megye lett, így éppen ezért, cikkünkben most annak jártunk utána, hogy mi történt ebben a megyében ingatlanpiaci szempontból.

Hogy átlássuk a helyzetet, kicsit messzebbről kell indítanunk. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint stabilizálódni látszik lakáspici kereslet, de még mindig sok a bizonytalanság. Közlésük szerint, az eladásra váró új és használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma márciusban közel 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbival összevetve. De a februári szinttől már csak 3 százalékkal marad el az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma.

A friss adatok nem jelentenek meglepetést. Folytatódott a februári trend, ami alapján a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutatnak. Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és eladókat

- magyarázta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint ráadásul a terndek is átalakulóban vannak, hiszen folyamatosan változik az is, hogy hol vennének lakást most a magyarok. A protál adatai mutatják azt is, hogy a kínálati oldal vegyes eredményeket produkált az márciusban.

1733 településen hirdettek meg eladó használt lakásokat és házakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami több mint 10 százalékkal több helységet jelent éves szinten. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb mint 2021 márciusában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss kínálat, a községekben viszont 5 százalékkal nőtt.

Februárhoz képest viszont 12 százalékos bővülést mutat a lakáspiac kínálati oldala, ami a naptárhatást kiküszöbölve is 1 százalékos növekedést jelent. Budapesten 13 százalékkal több használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy hónappal ezelőtt. A megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12 százalékkal, a községeké pedig 8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

Nem csoda, hogy egyre népszerűbb például Baranya és környékén, hiszen ki lehet fogni jó lakásokat, egészen kedvező áron is. Nem mellesleg munkaerőpiaci szempontból is vonzó lehet a családok számára itt letelepedni. A térség természeti adottságairól nem is beszélve. Ha megnézzük, adél-dunántúli régió, lakásárakat tekintve az ország olcsóbb területeihez tartozik, de mint sok más régióban, itt is hatalmasak az egyenlőtlenségek.

Lakásépítések tekintetében is nagy ellentétek láthatók a régióban. Somogy megyében elsősorban a Balaton-parti településeknek – különösen Siófoknak – köszönhetően több mint 2000 új lakást kínálnak eladásra. Ezzel szemben Baranyában mintegy 500-at, míg Tolna megyét szinte teljesen elkerülik a nagyobb társasházakban érdekelt lakásfejlesztők

- nyilatkozta a HelloVidéknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője.

Ez lehet a megye vonzereje: olcsón juthatunk lakáshoz a községekben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, az országos tendenciával párhuzamosan Baranya megyében is csökkent a lakásépítési kedv 2021-ben: harmadával (országosan 29%-kal) visszaesett az épített lakások száma az előző évi magas bázishoz képest.

Összesen 338 lakást vettek használatba, 60%-uk a megyeszékhelyen, 28%-uk kisebb városokban, fennmaradó részük községekben épült. Elsősorban a megyeszékhelyen csökkenő lakásépítések vetették vissza a megyei lakásépítési piacot. Az új lakások közel 60%-ának vállalkozások, 35%-ának természetes személyek, a fennmaradó 18 lakásnak pedig egyéb szervezetek (pl.: nonprofit szervezet, egyház stb.) voltak az építtetői. A természetes személyeknél regisztrált visszaesésnek volt döntő szerepe a megyei szintű csökkenésben.

Építési forma szerint a lakások 54%-át többszintes, többlakásos épületben, 33%-át családi házas formában adták át. A családiház-építések visszaesésének volt a legnagyobb hatása a megyei szintű folyamatokra. Az új lakások átlagos alapterülete (94 m²) némileg meghaladta az országos átlagot (91 m²), 39%-uk épült 4 vagy annál több szobával.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

57 lakás szűnt meg a megyében 2021-ben, több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban. Az országos átlagot meghaladó ütemben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baranya megye

baranya

lakáskörkép

ingatlankörkép

lakásépítés

lakáseladás

négyzetméterár