Nem is gondolnád, mire költöttek 136 millió forintot ezek a települések: itt aztán szeretnek olvasni

MTI   
  Megosztom
Nem is gondolnád, mire költöttek 136 millió forintot ezek a települések: itt aztán szeretnek olvasni

Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is az alföldi városban - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a közösségi házat Hódmezővásárhely legdinamikusabban fejlődő városrészében építették fel, ahol sok fiatal család él, és nincs fedett közösségi tér. Az egyszintes, nyeregtetős kialakítású, több mint 180 négyzetméteres hasznos alapterületű épület teljes egészében akadálymentesített. A beruházás kivitelezője az imrehegyi székhelyű Modus Vivendi Kft. volt.

Az olvasókörök korábban főként az idősebbek számára nyújtottak aktív kulturális és közösségi elfoglaltságot, azonban a projekt célja volt, hogy nyissanak a fiatalabb, kisgyermekes korosztály felé, így elvárás volt az épületek minél könnyebb fizikai megközelítése, az akadálymentesség és az esélyegyenlőség biztosítása.

A ma már országosan egyedülállóan széles körű olvasóköri hálózat a 19. század második felében jött létre Hódmezővásárhelyen. Az első olvasókört a városban Szametz András szűcsmester, egykori '48-as nemzetőr alapította 1869-ben. A civil szervezet a tagok művelődését, ismereteik bővítését, eszméik cseréjét és a közös szórakozást tűzte ki célul. Könyveket gyűjtöttek, újságokat járattak, tanfolyamokon vettek részt, együtt ünnepeltek és tartottak bálokat. Összejöveteleiket magánházaknál, iskolákban, később saját épületben tartották.

A 19. század végére Hódmezővásárhelyet már az olvasókörök városaként emlegették. 1950-ig, a kényszerű megszüntetésig belterületen 41, külterületen 67 olvasókör működött. A rendszerváltást követő években Hódmezővásárhelyen újjáalakultak az olvasókörök, a mai napig is csaknem húsz szervezet működik aktívan az alföldi városban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olvasó kör

közösségi ház

hódmezővásárhely