Nem is gondolnád, mire költöttek 136 millió forintot ezek a települések: itt aztán szeretnek olvasni

MTI   
  Megosztom
Nem is gondolnád, mire költöttek 136 millió forintot ezek a települések: itt aztán szeretnek olvasni

Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is az alföldi városban - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a közösségi házat Hódmezővásárhely legdinamikusabban fejlődő városrészében építették fel, ahol sok fiatal család él, és nincs fedett közösségi tér. Az egyszintes, nyeregtetős kialakítású, több mint 180 négyzetméteres hasznos alapterületű épület teljes egészében akadálymentesített. A beruházás kivitelezője az imrehegyi székhelyű Modus Vivendi Kft. volt.

Az olvasókörök korábban főként az idősebbek számára nyújtottak aktív kulturális és közösségi elfoglaltságot, azonban a projekt célja volt, hogy nyissanak a fiatalabb, kisgyermekes korosztály felé, így elvárás volt az épületek minél könnyebb fizikai megközelítése, az akadálymentesség és az esélyegyenlőség biztosítása.

A ma már országosan egyedülállóan széles körű olvasóköri hálózat a 19. század második felében jött létre Hódmezővásárhelyen. Az első olvasókört a városban Szametz András szűcsmester, egykori '48-as nemzetőr alapította 1869-ben. A civil szervezet a tagok művelődését, ismereteik bővítését, eszméik cseréjét és a közös szórakozást tűzte ki célul. Könyveket gyűjtöttek, újságokat járattak, tanfolyamokon vettek részt, együtt ünnepeltek és tartottak bálokat. Összejöveteleiket magánházaknál, iskolákban, később saját épületben tartották.

A 19. század végére Hódmezővásárhelyet már az olvasókörök városaként emlegették. 1950-ig, a kényszerű megszüntetésig belterületen 41, külterületen 67 olvasókör működött. A rendszerváltást követő években Hódmezővásárhelyen újjáalakultak az olvasókörök, a mai napig is csaknem húsz szervezet működik aktívan az alföldi városban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olvasó kör

közösségi ház

hódmezővásárhely