Borzalmas károkat okozhat, de itt a megoldás: sok háztartásnak jelenthet segítséget a Lidl

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas károkat okozhat, de itt a megoldás: sok háztartásnak jelenthet segítséget a Lidl

A Lidl Magyarország tavaly tavasszal indította el a használt sütőolaj-visszagyűjtő kezdeményezését, melynek keretében a vásárlók ingyenesen és biztonságosan adhatják le az áruházaknál kihelyezett gyűjtőedényekben a szelektíven gyűjtött használt sütőolajat, illetve zsiradékot. Az elmúlt egy évben a vállalat folyamatosan bővítette a gyűjtőponttal ellátott áruházainak számát, így jelenleg 120 üzletnél van lehetőség az elkülönített gyűjtésre.

A használt sütőolaj és zsiradék rendkívül ártalmas és veszélyes lehet a környezetre. A lefolyóba öntve károsítja a csatornahálózatot, nehezíti a szennyvíztisztítást, a természetbe jutva szennyezi vízbázisainkat, a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Megfelelő eljárással kezelve azonban 100%-ban hasznosítható, nagyon fontos ezért, hogy szelektíven gyűjtsük és adjuk le az erre kijelölt gyűjtőszigeteken. A visszagyűjtést segíti a Lidl Magyarország is, a vállalat már 120 áruházánál biztosít tárolóedényeket a vásárlók számára. A szolgáltatás kedvező fogadtatását mutatja, hogy az indulás óta csaknem 30 tonna fáradt sütőolajat és használt zsiradékot helyeztek el a tárolókban.

Az áruházlánc számára kiemelten fontos a felelős hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság előmozdítása. „REset Plastic stratégiánk részeként többek között azon is dolgozunk, hogy 2025-ig saját márkás termékeink csomagolásának 100%-át maximálisan újrahasznosíthatóvá tegyük. Fontosnak tartjuk a vásárlók támogatását is a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenleg 120 áruházunknál elérhető használt sütőolaj díjmentes és biztonságos visszagyűjtésének biztosításával a fenntarthatóbb hulladékkezelés előmozdításához szeretnénk hozzájárulni” - mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

A leadás nagyon egyszerű, mindössze annyit kell tenni, hogy a műanyag palackban tárolt kihűlt olajat vagy zsiradékot az edény nyílásába dobjuk. A szelektálás minősége nagyon fontos a hasznosíthatóság miatt, ezért ügyelni kell arra, hogy más anyag, például motorolaj, kenőolaj, egyéb folyadék vagy hulladék ne kerüljön a tárolóba, ezeket tilos beledobni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lidl

használt sütőolaj

használt olaj leadás

sütőolaj-begyűjtés

sütőolaj-visszagyűjtés