Drasztikus árakat kérnek el a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus árakat kérnek el a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban

Amikor szakembert keresünk, mindannyian szeretnénk tiszta képet kapni arról, mennyibe fog kerülni a megálmodott projektünk. Ez különösen fontos a nagy áremelkedések idején. Mindig érdemes több árajánlatot is bekérni különböző szakemberektől, hogy legyen összehasonlítási és választási lehetőségünk - írta a Tudjukki.

A lap szakemberek és szolgáltatók körében végzett felmérést, és az árajánlatok elemzésével feltárták, hogyan változtak bizonyos szakmunkák és szolgáltatások árai az elmúlt évben, és cikkükben abba is betekintést engednek, mi várható a közeljövőben.

A felmérés eredménye mindenkinek hasznos lehet annak, akik építkezésbe és felújításba vágnának, és természetesen a szakembereknek is, akik pontosabb képet kaphatnak a szakmájukban történt áremelkedésről és a versenytársak terveiről.

A felmérésből kiderült:

  • A szakemberek több mint háromnegyede emelt árat az elmúlt évben.
  • A legnagyobb drágulás a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében történt.
  • A közeljövőben a szakemberek egyharmada számol további áremeléssel.

Mi történt az elmúlt évben, és mi várható még?

Az elmúlt évben történt infláció természetesen az építőipart és a szolgáltatókat is érintette. A KSH adatai alapján a szolgáltatások díja 14.1%-kal, ezen belül pedig a lakásjavítás és -karbantartás 20%-kal emelkedett egy év alatt 2022. áprilisához viszonyítva. A kutatás erre a szegmensre, nevezetesen a szolgáltatásokra, leginkább pedig a ház- és lakásfelújításban bekövetkezett inflációra irányult.

A felmérés alapján a megkérdezett szakemberek 77%-a emelte árait az elmúlt évben.

A legtöbb válaszoló 10-20% közötti áremelkedést vallott. Az árat emelő szakemberek körében az átlagos áremelés mértéke 17%-os volt, mely meghaladja a KSH áprilisi szolgáltatási inflációs adatait, de alulmarad a lakásjavítás és -karbantartás 20%-os emelkedéséhez képest.

A további áremelést fontoló szolgáltatók átlagosan 11%-os emelést terveznek a következő három hónapra.

Ugyanakkor a szakemberek többsége nem számol további áremeléssel, és óvatos a közeljövöt illetően. Az áremelés okaként az anyagok és nyersanyagok magasabb árait a szolgáltatók 60%-a, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások árait 56%-uk, a versenytársak magasabb árait pedig 27%-uk jelölte meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szakemberek