Drasztikus árakat kérnek el a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus árakat kérnek el a magyar szakik: nagyot nézhet, aki felújít, építkezik 2023-ban

Amikor szakembert keresünk, mindannyian szeretnénk tiszta képet kapni arról, mennyibe fog kerülni a megálmodott projektünk. Ez különösen fontos a nagy áremelkedések idején. Mindig érdemes több árajánlatot is bekérni különböző szakemberektől, hogy legyen összehasonlítási és választási lehetőségünk - írta a Tudjukki.

A lap szakemberek és szolgáltatók körében végzett felmérést, és az árajánlatok elemzésével feltárták, hogyan változtak bizonyos szakmunkák és szolgáltatások árai az elmúlt évben, és cikkükben abba is betekintést engednek, mi várható a közeljövőben.

A felmérés eredménye mindenkinek hasznos lehet annak, akik építkezésbe és felújításba vágnának, és természetesen a szakembereknek is, akik pontosabb képet kaphatnak a szakmájukban történt áremelkedésről és a versenytársak terveiről.

A felmérésből kiderült:

  • A szakemberek több mint háromnegyede emelt árat az elmúlt évben.
  • A legnagyobb drágulás a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében történt.
  • A közeljövőben a szakemberek egyharmada számol további áremeléssel.

Mi történt az elmúlt évben, és mi várható még?

Az elmúlt évben történt infláció természetesen az építőipart és a szolgáltatókat is érintette. A KSH adatai alapján a szolgáltatások díja 14.1%-kal, ezen belül pedig a lakásjavítás és -karbantartás 20%-kal emelkedett egy év alatt 2022. áprilisához viszonyítva. A kutatás erre a szegmensre, nevezetesen a szolgáltatásokra, leginkább pedig a ház- és lakásfelújításban bekövetkezett inflációra irányult.

A felmérés alapján a megkérdezett szakemberek 77%-a emelte árait az elmúlt évben.

A legtöbb válaszoló 10-20% közötti áremelkedést vallott. Az árat emelő szakemberek körében az átlagos áremelés mértéke 17%-os volt, mely meghaladja a KSH áprilisi szolgáltatási inflációs adatait, de alulmarad a lakásjavítás és -karbantartás 20%-os emelkedéséhez képest.

A további áremelést fontoló szolgáltatók átlagosan 11%-os emelést terveznek a következő három hónapra.

Ugyanakkor a szakemberek többsége nem számol további áremeléssel, és óvatos a közeljövöt illetően. Az áremelés okaként az anyagok és nyersanyagok magasabb árait a szolgáltatók 60%-a, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások árait 56%-uk, a versenytársak magasabb árait pedig 27%-uk jelölte meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szakemberek