Horror áron adják a magyarok kedvencét: indul a szezon, húzós lesz a főzelék belőle

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron adják a magyarok kedvencét: indul a szezon, húzós lesz a főzelék belőle

A KSH adatai szerint Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 26 százalékkal 2,3 ezer tonnára, a behozatala 10 százalékkal 1,15 ezer tonnára csökkent 2022 azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó. A friss zöldborsó pedig a 19. héten jelent meg a nagybani és a fogyasztói piacokon a zöldbabbal együtt, eléggé húzós árakon kapható a két primőr termék.

A zöldborsó piaca Európában

Az Európai Unió első három legnagyobb zöldborsótermelőjének Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított 2022-ben. Az Eurostat adatai szerint az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (35,8 ezer tonna), a legnagyobb zöldborsókonzerv-importőr Németország (26,9 ezer tonna) volt ugyanekkor. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis az 61,7 ezer tonna konzervkivitellel szemben 8,6 ezer tonna import állt 2022-ben.

Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 14 százalékkal 18,0 ezer tonnára, Elefántcsontpart felé 24 százalékkal 8,3 ezer tonnára nőtt, míg az Egyesült Királyság felé 20 százalékkal 6,4 ezer tonnára csökkent a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban Törökországból (4,4 ezer tonna), a Moldovai Köztársaságából (1,2 ezer tonna) és Kínából (0,8 ezer tonna) került zöldborsókonzerv.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottzöldborsó-exportőr Belgium (81,7 ezer tonna) volt 2022-ben, majd Franciaország (27,4 ezer tonna) és Spanyolország (26,0 ezer tonna) következett a sorban.

Németország (29,8 ezer tonna) és Olaszország (28,8 ezer tonna) vásárolta a legtöbb fagyasztott zöldborsót a közösség piacán. Az EU fagyasztottzöldborsó-külkereskedelmi egyenlege pozitív, a 118,1 ezer tonnás exporttal szemben 39,9 ezer tonna beszállított mennyiség állt 2022-ben. Az EU legnagyobb célpiaca, az Egyesült Államok felé 10 százalékkal 21,6 ezer tonnára, az Egyesült Királyság felé 1 százalékkal 18,3 ezer tonnára nőtt a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban az Egyesült Királyságból (33,1 ezer tonna) került fagyasztott zöldborsó.

Magyarországon csökkent a zöldborsó vetésterülete

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az elmúlt években csökkent a zöldborsó vetésterülete, 16,4 ezer hektáron 82,01 ezer tonna zöldborsót termeltek 2022-ben (2021: 86,7 ezer tonna). Az Agrárközgazdasági Intézet Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági munkákról című kiadványa szerint 2023-ban a zöldborsó előirányzott vetésterülete 15,4 ezer hektárt tesz ki, melynek 99,2 százalékán, 15,3 ezer hektáron végeztek a vetéssel május 14-ig.

A KSH adatai szerint Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A zöldborsókonzerv kivitele 20 százalékkal lett több (57,3 ezer tonna) 2022-ben egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottak zöldborsót. Az idei év első negyedévében 24 százalékkal 8,7 ezer tonnára csökkent az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb felvevőpiac Oroszország (1,29 ezer tonna), Litvánia (1,11 ezer tonna) és Olaszország (1,01 ezer tonna) volt.

Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 26 százalékkal 2,3 ezer tonnára, a behozatala 10 százalékkal 1,15 ezer tonnára csökkent 2022 azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó.

Ennyibe kerül most a zöldborsó és a zöldbab a piacokon

A zsenge zöldborsó a fogyasztói piacokon Egerben négyezer forintot kóstált május végén, a friss zöldbab pedig ötezer forintos kilóáron jelent meg az árusoknál, számolt be róla a heol.hu. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere átlagolva számítja az árakat, az ő összesítésükben így alakultak ezen primőr zöldségek árai a 19. és a 22. héten.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó az előző évhez hasonlóan az idén is a 19. héten jelent meg a kínálatban 2000 forint/kilogramm áron, ami a 22. hétre 1000 forint/kilogrammra csökkent. A belpiaci zöldbabot 1900 forint/kilogramm leggyakoribb áron árusították, ára az előző heti kilogrammonkénti 2750 forinthoz képest jelentősen csökkent.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldborsó

aki páir

zöldbab

zöldség

fogyasztói piac

nagybani piac