Házhoz viszik a Balatont, felszabdalják a partot: muszáj lépni a tóért, különben vége

HelloVidék   
  Megosztom
Házhoz viszik a Balatont, felszabdalják a partot: muszáj lépni a tóért, különben vége

Engedély nélküli stégek, szaletlik, a telekhatáron túl, a tó felé nyújtózkodó kerítések, markolóval házhoz vitt tóvíz – évek óta zajlanak az illegális mederfoglalások és szabálytalanságok a Balaton-parton. Az önkormányzatok tehetetlenek, a hatóságok pedig széttárják a kezüket, de úgy tűnik, valami végre történni fog, derül ki a hvg videóriportjából.

Pár hete valaki a telke határáig vezette be a Balatont Zánkán, de előtte lekerítette az érintett önkormányzati tulajdonú telket, nyomoz is a rendőrség. Ez a példa azonban, bármennyire extrém, nem egyedi: Balatonfenyvesen három éve több tucatnyi hasonló vélhető visszaélést talált az önkormányzat, be is jelentették a hatóságnál, csak épp nem érte el az illetékesek ingerküszöbét. Pedig Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke, balatonfenyvesi polgármester szerint lépni kellene az ügyben, hiszen életteret kellene hagyni a tónak is:

A zánkai ügyben ugyan az önkormányzat feljelentése után a rendőrség nyomozást indított, de a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalnál hiába tett bejelentést a polgármester, a hivatal szerint, mivel a beavatkozás nem érintett sem védett természeti területet, sem a tómedret (holott azt a talaj kimarkolásával gyakorlatilag megnövelte az elkövető) hatáskör hiányában nincs intézkedési lehetőségük.

A balatonfenyvesi ügyben az önkormányzat jelzése nyomán a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – mint vízügyi hatóság – is vizsgálódott, megkeresésünkre csak e-mailben válaszoltak, mint írták, a településen 2021-ben 36 helyen tartottak helyszíni szemlét és GPS-műszeres felmérést, amely során azonnali hatósági intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

A polgármester ugyanakkor a videóban utalt arra, hogy a hatályos jogszabályok alapján kellene eljárni. Ez pedig a 83/2014. (III. 14.) kormányrendelet, illetve a vízgazdálkodásról szóló törvény. A jogszabályok kitérnek arra például, hogy milyen tevékenységet lehet végezni és milyen korlátozások érvényesek a zánkai és balatonfenyvesi példákban is szereplő parti sávon, amely a kizárólagosan állami tulajdonú tavak – mint amilyen a Balaton is – partvonalától számított 6 méterig terjed:

külterületen gyepgazdálkodás, valamint a termőföld művelési ágának megfelelő, a parti sáv rendeltetését és megfelelő használatát, szükség szerinti igénybevételét nem akadályozó, a meder állapotát nem veszélyeztető tevékenység folytatható, csak a meder használatával és fenntartásával közvetlenül összefüggő megfigyelő, jelző állomás, a meder használatával összefüggő vízilétesítmény, kikötői, rév-, kompátkelőhelyi vagy vízirendészeti építmény helyezhető el.

Ha valaki ezt a területet jogellenesen használja, vagy hasznosítja (például lekeríti, vagy ráépít), illetve a part állagát és a mederfenntartási munkákat jogellenesen akadályozza, a jogszabály értelmében köteles megszüntetni ezt vagy befejezni a szabályellenes tevékenységet, és “helyreállítani a jogszabályi állapotot”, amire a fenntartó fel is szólíthatja. Ha az érintett ennek nem tesz határidőre eleget, akkor hatósági eljárás indul. A katasztrófavédelmet arról is megkérdeztük, történt-e intézkedés a fenti jogszabály alapján, ha válaszolnak, kiegészítjük a cikket.

Jön a balatoni főépítész és az egyszerű, de szigorú szabályok

A kormányzat eközben már dolgozik azon, hogy megnyugtató módon rendezze a Balaton és térsége ügyét, és úgy tűnik, az ehhez hasonló szabálytalan mederhasználatra is kitérnek majd. A tervekről a napokban beszélt egy Portfolio-konferencián, illetve az InfoRádiónak is Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész.

Szavai alapján a készülőfélben lévő Magyar Építészetről szóló törvényben külön kitérnek majd a legnagyobb hazai tóra és térségére, beleértve a a vízparti szabályozási tervet, valamint a településfejlesztési tervet, és az egyik fontos cél, hogy minél inkább körüljárható legyen a Balaton.

A kormányzati szándék szerint “leegyszerűsített, de szigorú” szabályozás jöhet, aminek értelmében:

  • a jövőben nem lehet külterületből belterületbe vonni új területet,
  • megerősítik a helyi, járási és vármegyei főépítészek és tervtanácsok szerepét,
  • létrehoznak egy balatoni főépítészi és egy főtájépítészi posztot,
  • létrehoznak egy külön védett övezetet a Balaton-felvidéken, ahol például nem engedik, “hogy a présházakhoz tüzivíztározó néven hatalmas, medencés házak épüljenek”,
  • megtiltják, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati kézben lévő strandokat átminősítsék más övezetbe, kizárólag strandövezetben maradhatnak, vagy legfeljebb zöldterületté lehet majd átminősíteni,
  • strandot csak zöldterület létrehozása céljából lehet majd megszüntetni,
  • biztosítani kell a partszakasz legalább 30 százalékán egy legalább 5 m szélességű közhasználatú parti sétányt,
  • lehetőséget adnának a nagyobb beépíthetőségre azokban az esetekben, ha a part magánkézben van, de a tulajdonos egy 20 méteres sávot átad közhasználat céljára, és megegyezik az önkormányzattal.

A törvény talán még a nyár elején vagy legkésőbb ősszel kerülhet a parlament elé, és az államtitkár reményei szerint jövő év elején már akár életbe is léphet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

szabálytalanságok

építkezések

balaton-part