Hoppá, ez igaz?! Bevette a 800 éves sümegi várat az E.ON + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá, ez igaz?! Bevette a 800 éves sümegi várat az E.ON + Videó

A szinte függőleges sziklafalon keresztül juttatták fel az áramot a középkori erődbe, ehhez különleges véső- és alpintechnikai megoldásokat alkalmaztak a szakemberek - áll az E.ON sajtóközleményében.


 


 

A 800 esztendős sümegi vár Magyarország egyik legszebb középkori erődje, építése még az 1260-as években kezdődött. 1713-ban, a Rákóczi-szabadságharc bukása után a Habsburgok felrobbantották, hogy többé ne lehessen hadászati célokra használni, és ettől fogva folyamatosan pusztult, míg végül 1988-ban életveszélyessé nyilvánították. A közelmúltban azonban a vár új életre kelt: 1,1 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatásból megindult az épület teljes rekonstrukciója, amelynek része az elektromos hálózat bővítése is.

A tervezett új turisztikai látványosságok és programok kapcsán jelentősen megnőtt a vár villamosenergia-igénye, amit a meglévő áramhálózatról már nem lehetett kiszolgálni. Új földkábeleket kellett tehát kialakítani olyan természeti- és épített adottságok között, amelyek a vár bevételét voltak hivatottak akadályozni az évszázadok folyamán. A transzformátorállomástól a várig tartó 220 méteres földkábelszakasz jelentős részét ugyanis a sümegi vár alatti sziklafalon kellett felvezetni. A földkábelárkot az 50-80 fokos lejtési szögű szikla- és földfalban kellett kiásni, a földkábel egyes részeken szinte függőleges emelkedőn jutott el a várig.

Az E.ON új transzformátorállomást is létesített a vár alatti szűk területen. A 10 tonnás betonházas transzformátor bedaruzása összetett, gondos előkészítést igénylő feladatot jelentett, melynek során a biztonság és a szakmai szempontok mellett a környező fák, növényzet, épületek védelmére is gondoltak. Az állomásba szintén újonnan kiépített földkábelen érkezik az áram, ezt 330 méter hosszan, erősen közműves területen a belvárosban, aszfaltburkolatú járda és úttest alatt fektették le a szakemberek.

A különleges körülmények alapos tervezést és biztonsági előkészületeket követeltek. A meredek sziklafalon még maga a megkapaszkodás is kihívást jelent, itt pedig a kétkezi munkát kellett biztonságosan megszervezni. Nem csak az itt dolgozó alpintechnikában jártas szakembereket, hanem az általuk használt szerszámokat is egyenként biztosítani és rögzíteni kellett, hogy még egy apró eszköz se gurulhasson le a sziklákról. Szintén a biztonságot szolgálta az az óvintézkedés, hogy a különböző vésőtechnikákkal végzett nyomvonalásás során szakaszos védősáncokat építettek a szakemberek, hogy a kavicsokat, kőtörmelékeket ásás, vésés közben biztonságosan visszatartsák.

A sümegi vár áramellátását biztosító alumínium kábel egy közel egy tonnás kábeldobra tekerve, szűk szerpentinúton, teherautóval jutott fel a várba. Azért kellett oda felvinni, és a vár belsejéből indulva beengedni a védőcsőbe, mert jelentős súlya miatt a földkábelt lentről nem lehetett a vár magasságba felhúzni. A kábeldob folyamatos fékezésével kellett mindvégig kontrollálni, hogy a védőcsőbe engedett kábel súlyánál fogva ne lóduljon meg a váralja felé. A transzformátorállítással, kábelfektetéssel járó munkákat közel két héten keresztül végezték a szakemberek.

A most lezajlott villamoshálózati beruházás értéke meghaladja a 100 millió forintot, segítségével az elkövetkezendő években a sümegi várban nagyszabású programokat, várjátékokat, lovagi tornákat, szabadtéri színházi előadásokat, koncerteket is biztonsággal meg lehet majd valósítani.

A beruházásról készült kisfilm itt tekinthető meg:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eon

villamosenergia

energiahálózat