Rendkívüli bejelentés a kormányinfón: kivezetik az árstopokat, változnak a CSOK és a babaváró szabályai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rendkívüli bejelentés a kormányinfón: kivezetik az árstopokat, változnak a CSOK és a babaváró szabályai

A héten már másodszorra tartottak rendkívüli kormányinfót, ahol Gulyás Gergely bejelentette a babaváró hitel átalakítását, a városi CSOK eltörlését, illetve azt is, hogy át fog alakulni a következő hónapokban az árstop és a kötelező akciózás szabályai.

Átalakul a családtámogatási rendszer

A kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert Gulyás Gergely elmondása szerint. Azt látták, hogy a háború kitörése óta alapvetően változtak meg a körülmények. Az elmúlt években ugyanis kitolódott a gyermekvállalás időpontja - a miniszteri biztos elmondása szerint részben az infláció miatt -, ennek okán a babaváró hitel összegét 10 millió forintról 11 millió forintra emelik.

A csok szabályoknál szintén azt látták, hogy a csok jelenleg leginkább a kisebb településeken működik, míg a megyejogú városokban és a fővárosan az önrész és a támogatás mellé fel kell venni hitelt. Amit kevesen vesznek fel a jelenlegi kamatok mellett.

A döntés oka, hogy ezt a támogatási formát leginkább a falvakban veszik fel. A bejelentés alapján megmarad az 5 %-os áfa-kedvezméby 5 millió forint erejéig. Emellett a falusi CSOK keretösszegei is emelkednek a babaváróhitelhez hasonlóan.

Így emelkedik a CSOK összege

Új családi ház építése, vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás.
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint 4 millió forintra nő.
  • 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint

Kivezetik az élelmiszer árstopot

A jegybank előrejelzései alapján augusztusra jelentős csökkenés fog bekövetkezni, 15 százalék lesz az infláció az előrejelzések alapján.

Azonban az kötelező akciózás mértékét megnövelik 15 százalékra, a korábbi 10 százalékról. Másik fontos új szabály, hogy a köteleő akciózást kiterjesztik azokra a termékekre is, amik az élelmiszer árstop égisze alá estek eddig. Azonban itt a buruttó értékesítési árat kell majd figyelembe venni.

Gulyás szerint így lesz egy korlát az árstop megszűnésével, hogy ezeknél a termékeknél is legyen egy fék az áremelkedésben. Emellett a kormány tervei szerint az is biztosítva lesz, hogy a boltok tájékoztassák a lakosságot az egyes árváltozásokról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfo

pénzcentrum

csok

babaváró

babaváró hitel

árstopos élelmiszer