Így folyik a harc a túlélésért: felfalják a multik a vidéki kisboltokat, esélyük sincs

HelloVidék   
  Megosztom
Így folyik a harc a túlélésért: felfalják a multik a vidéki kisboltokat, esélyük sincs

Talán nem is gondolunk bele, de a kedvenc sarki boltunk, hentesüzletünk, piaci kofánk minden nap a túlélésért küzd. Nemcsak most, hanem hosszú évek óta, folyamatosan. Azóta legalábbis biztosan, amióta a multinacionális hiper-, szuper- és egyéb marketek berobbantak, és megkezdték egyre nagyobb mértékű térhódításukat Magyarországon is. Azok az elhivatott kereskedők, akik a nehézségek ellenére is megmaradtak saját kis üzleteiknél, segítségre, támogatásra leginkább hűséges vásárlóik irányából számíthatnak. A Húsház Hungary Kft. 2022-ben felmérést végzett kiskereskedő partnerei körében, amelyben számos izgalmas kérdésről kérte ki a véleményüket.

A kisboltok gyakran részét képezik a helyi történelemnek és a közösség életének, ami hozzájárul örökségük megőrzéséhez. A kisboltokban történő vásárlás támogathatja a helyi gazdaság erősítését is, mivel a pénz így a közösségben marad, és ott segíti a munkahelyeket és a termelőket. Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a Húsház Hungary Kft. felmérésében a megfelelő ár végzett magasan az első helyen (48%-a a válaszadóknak nevezte meg ezt a szempontot), de fontos a minőség (27%) és a kapcsolattartó hozzáállása is (18%).

Míg a multik gyakran egységesített termékválasztékot kínálnak, a kisboltok rugalmasabban tudnak reagálni a helyi keresletre, és egyedülálló, regionális termékeket is kínálhatnak. A kisboltokban a személyzet gyakran ismeri a vásárlókat és a vásárlási szokásaikat, ami lehetővé teszi a személyre szabott szolgáltatást és ajánlatokat. Ha egy árusítóhelyen, legyen az a sarki fűszeres, a hentesüzlet vagy éppen egy piaci stand, rendszeresen ugyanazokat az arcokat látjuk, az hosszú távon erős bizalmi kapcsolatot alakít ki, ami a vásárlóknak komoly biztonságérzetet ad

- hívta fel a figyelmet Péterszegi Zoltán, a Húsház Hungary Kft. alapítója, aki csapatával a hazai kiskereskedelem megmentését tűzte zászlójára.

Nem járható út a megtévesztés!

Péterszegi Zoltán meglátása szerint a kiskereskedelmi egységek üzemeltetői nagyra értékelik vevőik hűségét. A közvetlen érintkezés olyan bensőséges kapcsolat kialakulását alapozhatja meg közöttük, ami a vásárlási alkalmakat még inkább élményszintre emeli.

A felmérésben részt vevők közül többen is beszámoltak arról, hogy a multiknál sokszor előfordul, hogy a szépen előre becsomagolt áruról csak felbontás után derül ki, hogy sérült, nem megfelelő minőségű

- tette hozzá a szakember.

Zárásként arra is rámutatott, hogy a multik csak látszólag olcsók, ugyanis több terméket sokkal drágábban vagy ugyanannyiért kínálnak, mint a kisebb piaci szereplők, csupán a „csali” termékeikkel érik el azt, hogy a vásárlók hozzájuk menjenek be vásárolni. A csapda abban rejlik a multiknál, hogy a nem elég tudatos, becsalt vásárlók felesleges termékekkel pakolják tele a kosaraikat, aminek köszönhetően oda a kezdeti olcsóság. Ezzel szemben egy kisboltban, hentesüzletben vagy egy piacon törekszünk a szükséges és hasznos dolgok beszerzésére.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kisboltok

boltok

multik

húsház

péterszegi zoltán