Komoly változás jöhet a vidéki kispatikák életében: erre jobb lesz felkészülni?

hvg.hu   
  Megosztom
Komoly változás jöhet a vidéki kispatikák életében: erre jobb lesz felkészülni?

A HVG számolt be arról a hírről, hogy a kormány szerint nincs elég szakember, ezért úgy módosítanák a szabályozást, hogy ha a szakasszisztensnek kérdése van, akkor "hír- vagy távközlési eszközön" kérdezhetne a patikustól. Mint írták, a kamara súlyosan elhibázottnak tartja a javaslatot, mely szerintük csak a nagy gyógyszertári láncoknak kedvezne, a betegeknek biztosan nem.

A portál közlése szerin a következő szerepel a nemrég megjelent rendeletben:

Nem lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban, helyette elég lenne vele telekommunikációs eszközökön tartani a kapcsolatot.

A lap hozzáteszi a kormány szerint a tervezet célja,

hogy megkönnyítse a fiókgyógyszertárak működését – ezek azok a jellemzően vidéki kistelepüléseken működő gyógyszertárak, melyek a nagyobb láncok telephelyeként működnek – és azok ne zárjanak be, sőt lehetőség szerint újak is nyíljanak. A rendeletmódosítás szükségességét a dokumentum a szakemberhiánnyal indokolja: mint írják, sok kistelepülésen azért nincs patika, mert kötelező, hogy gyógyszerész is dolgozzon bennük, a fiatal szakemberek azonban sokkal szívesebben dolgoznak városi munkahelyeken.

Ha most elfogadják a rendeletet, akkor ezek után elég lesz, ha ezeken a helyeken csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak, őket telekommunikációs eszközökön keresztül irányítják szakmailag a gyógyszerészek. A rendelet kitér arra is, hogy a gyógyszerésznek 15 percen belül kellene elérhetőnek lennie. Illetve, arra is felhívják a figyelmet, hogy az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

patika

vidéki patika

vidéki kispatika

gyógyszerész

szakasszisztens

rendelet