Kiderült a csúf igazság: ennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült a csúf igazság: ennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon

Majdnem bruttó 95 ezer forinttal keresett kevesebbet átlagosan egy nő egy férfinál Magyarországon az idei első negyedévben - derült ki a KSH adataiból, ahogy arra is fény derült, hogy a nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál. A bérolló százalékban nemigen változott az utóbbi években, viszont a fizetések folyamatos emelkedése miatt a konkrét összeg egyre csak nőtt. A dologra uniós szintű megoldás születhet, de nem egyhamar. Ami a korcsoportok béreit illeti: legnkább a 20 év alattiaknak emelkedett a fizetése 2022 első negyedévéhez képest, viszont a KSH szerinti átlagbért sem ők, sem a 20-29 évesek messze nem kapják meg, írja a Pénzcentrum. 

Nagyjából 5 százalékkal kaptak kevesebb béremelést a magyar nők a férfiaknál 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi bruttó átlagbérekhez viszonyítva.

A KSH adatai szerint mindezalatt országosan 53 250 forinttal nőttek a bruttó bérek az országban, viszont a férfiaké majdnem 55 ezerrel emelkedett egy év alatt, a nőké pedig kerekítve csak 52 300-al. Összességében egy nő átlagosan bruttó 94 979 forinttal, bő 16 százalékkal keresett kevesebbet Magyarországon, mint egy férfi az első negyedévben - ez nettóban, kedvezmények nélkül kb. 63 ezer forintot jelent.

Az utóbbi évek első negyedéves adatait összevetve pedig kiderült, hogy az olló csak nyílik, bár a százalékos különbség konstans 15-17 százalékos, de a folyamatos béremelések miatt 2019 első három hónapjában átlagosan még csak 56 879 forint volt a férfi és női bérek között a különbség.

És a magyar nőket az sem vigasztalhatja túlzottan, hogy ők 11,7 százalékos béremelést kaptak az előző év azonos időszakához képest, mialatt a férfiak csak 10,2-t. Egyébként a nők bruttója 2022 első negyedévében 18,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál (a férfiaké pedig 22,3-mal), úgyhogy a bérdinamika lassulni látszik.

A magyar bérkülönbségek egyébként nagyjából megegyeznek az uniós trendekkel, azaz egy kicsit rosszabb a helyzet itthon: az EU felmérése szerint ugyanis akár 14 százalékos bérkülönbség lehet jelenleg az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak közt. Ezen és az azonos értékű munkáért kifizetett összegek közti általános különbségeken változtatna a 2023/970/EU irányelv, amelynek bevezetését még ebben az évtizedben elkezdenék. Az rtl.hu szerint a változtatást 2027 közepétől 2031 közepéig vezetnék be fokozatosan, Végeredményként pedig a munkaadók kötelesek lesznek nyilvánosságra hozni a munkavállalók díjazásáról szóló átfogó kimutatásokat. Ettől azt várják, hogy egyenlő vagy egyenértékű munkáért nemektől függetlenül azonos fizetés járjon.

A további részletek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bérek

nők bérezése

férfiak bérezése

különbségek

ksh

bérolló

fizetések