Óriási fogás a letenyei határon: drogkereső kutya szagolta ki az árut a kávéporok között

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási fogás a letenyei határon: drogkereső kutya szagolta ki az árut a kávéporok között

Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogását könyvelheti el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen a letenyei határátkelőn egy bolgár sofőr által vezetett tehergépkocsi vontatmányában fedezték fel hétfőn a 150 kilogrammnyi drogot. Az illegális áru lefoglalásával félmilliárd forint értékű kábítószert sikerült kivonni a forgalomból.

A KR NNI nyomozói rendkívül szoros nemzetközi együttműködésben dolgoznak az Európai Unió országainak rendőreivel. A hosszú évekre visszanyúló munkakapcsolatoknak köszönhetően a nyomozók közötti információáramlás nagyon gyors és közvetlen. Ezen gördülékeny és hatékony együttműködésnek köszönhetően sikerült 2023. augusztus 21-én egy nem mindennapi drogfogást véghez vinniük.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri nyomozói a külföldi kollégáiktól kapott jelzés alapján hétfő délben értesítették a NAV Bevetési Igazgatóságát arról, hogy Szlovénia felől egy gyanús kamion érkezik. Az információk és a GPS-adatok szerint az illegális rakománnyal teli gépkocsi Spanyolországból indult, majd komppal jutott át Olaszországba, ahonnan Szlovénián keresztül lépett be hazánkba. A pénzügyőrök a nyomozók felkérésére azonnal akcióba lendültek, és az M7-es autópályán a határt átlépő járműszerelvényt Harley nevű cigaretta- és kábítószer-kereső kutyájukkal a Letenyei határátkelőnél átvizsgálták. A kutya azonnal jelzett.

Megfúrták a kamion vontatmányának platóját, és abból kábítószergyanús anyag szivárgott ki. Így a kávéőrleménnyel teli járművet teljesen átvilágították. Miután az árut lepakolták, a plató alsó részében, mintegy 10 méter hosszan professzionálisan kialakított rejtekhelyeket találtak. A szemlét már a KR NNI technikusai folytatták le. A jármű minden négyzetcentiméterét alaposan átvizsgálták, minden nyomot aprólékosan rögzítettek. Munkájukat Reni nevű kábítószer-kereső szolgálati kutya is segítette. A kamion gyomrában található rekeszekből 150 kilogrammnyi, fóliába csomagolt kábítószergyanús anyag került elő. Az elsődleges gyorsteszt alapján marihuána, aminek ekkora mennyiségben a feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Az egész rakományt a rendőrség lefoglalta, és ezzel mintegy 150 000 adag kábítószer piacra kerülését akadályozta meg. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai drogfogása.

A KR NNI győri nyomozói az 58 éves sofőr ellen kábítószer-kereskedelem bűntett miatt eljárást indítottak. A bolgár férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását a Zala Vármegyei Főügyészségen, amit időközben a Zalaegerszegi Járásbíróság el is rendelt.

Az ügyben a magyar hatóságok az Europol és az Eurojust bevonása mellett folytatják tovább a megkezdett munkát annak érdekében, hogy kiderítsék, a szállítmány mögött ki vagy kik állhatnak, és mi volt a pontos úti cél.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

készenléti rendőrség

letenye

határátkelő

drog

drogcsempész

csempész