Fontos változás a magyar boltokban: most használd ki a kedvezményt, nem sokáig tart

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos változás a magyar boltokban: most használd ki a kedvezményt, nem sokáig tart

Bő egy hónapja lehet már SZÉP-kártyával a boltokban élelmiszert is vásárolni, amelyet már több százezer magyar meg is tett. Augusztusban átlagosan 8-18 ezer forintot költöttek cafeteriából "hideg" élelmiszerre a kártyakibocsátók szerint, a boltokban ennek viszont nem volt még számottevő hatása a vásárlásokra. A Pénzcentrum most a legnagyobb hazai boltláncok és a kártyakibocsátók nyilatkozatát kérte augusztusi tapasztalataikról.

A válaszokból az látszik, hogy már sokan használták ki a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget, de ez nem jelenti azt, hogy a boltokban többet költöttek volna a vásárlók, mint korábban. Ahogy a portál írja, a boltok közül nem minden üzletlánc tudott kézzelfogható válasszal szolgálni, hogy milyen hatással volt a módosítás, ugyanis a bevezetéstől még túl kevés idő telt el, hogy az adatokból bármire következtetni lehessen.

Például a Lidl szerint a SZÉP-kártyával történő fizetések esetében a felhasználás kiterjesztett módjának rövidsége okán még nem lehet még valós következtetéseket levonni.

A Tesco szintén úgy látta, hogy a SZÉP-kártya esetén nem telt még el elegendő idő, hogy hosszú távú következtetéseket tudjunk levonni, de a korábbi tapasztalatok azt mutatják: a SZÉP-kártyás fizetések száma emelkedik, amikor használható ez a fizetési mód élelmiszer vásárlásra is, de ez nem jelenti automatikusan a vásárlók számának emelkedését is, inkább azt, hogy a vásárlók más fizetési eszközt vettek igénybe.

A PENNY azt közölte, hogy az augusztusi bevezetés előtt, az előzetes becslések alapján nem számoltak kiugró forgalomnövekedéssel, és ez a bevezetés után sem volt másként. Az eddigi tapasztalataik alapján viszont megfigyelhető jelenség, hogy a SZÉP-kártyával fizető vevők átlagosan 17 százalékkal nagyobb értékben vásároltak az üzletekben egy-egy bevásárlás alkalmával.

Az Auchan rámutatott, hogy az üzletekben a grillpulton eddig is lehetett SZÉP-kártyával fizetni a helyben fogyasztott élelmiszerekért, ez egészült ki augusztustól a hideg élelmiszerek vásárlásával. A növekedésről nem nyilatkoztak.

A SPAR közlése szerint a SZÉP-kártyás vásárlások aránya egyelőre elenyésző volt a többi fizetési módhoz képest.

Mit vásárolhatunk SZÉP-kártyával a boltokban? Mit látnak a bankok, mennyit költöttek a vásárlók átlagosan szép kártyáról élelmiszerre, roham indult-e a boltokba a módosítás hatására? Erről is olvashatunk a Pénzcentrum teljes cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szép kártya

szép kártyás fizetés

spar

penny

lidl

auchan

tesco