Milliókat kaszálnak így az élelmes magyarok: vajon hogy csinálják?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Milliókat kaszálnak így az élelmes magyarok: vajon hogy csinálják?

Szeptember második hetében publikálták a jegybank félévente megjelenő Hitelezési folyamatok című kiadványát. Ahogy a Pénzcentrum írja, a tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása, hogy miközben éves összevetésben a felére esett vissza a lakosságihitel-kihelyezés mértéke, addig az egyébként legkevésbé népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében arányaiban jelentősen emelkedett az új szerződések összege.

A portál beszámolója szerint a kiadvány további érdekes következtetése, hogy ezeknek a hiteleknek a jelentős részét azért vették fel az egyébként magyar viszonylatban kifejezetten tehetősnek számító ügyfelek, hogy a hitelösszegből állampapírt vásároljanak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy mekkora hozamra számíthat az, aki rendelkezik elég jövedelemmel a több mint 400 ezer forintos havi törlesztőrészlet finanszírozásához.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek mostani 38 milliárd forintos volumene 63 százalékkal haladta meg a 2022 második negyedévi kihelyezéseket (23 milliárd forint). A jegybank azonban talált magyarázatot az első pillantásra különösnek ható folyamatra: a hitelfelvevők összetétele és a kihelyezett hitelek jellemzői alapján valószínűsíthető, hogy a hiteligénylések mögött befektetési motivációk állhattak. Biztosat persze nem lehet mondani, hiszen a termék jellege miatt nem állnak rendelkezésre adminisztratív információk a hitel céljára vonatkozólag.

Az viszont biztos – és erre kitér a jegybanki kiadvány is, de mi is leellenőrizhetjük ezt a Pénzcentrum kalkulátorával -, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 10 százalék körül volt az átlagos kamatszint, miközben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama idén 14,75 és 16,20 százalék között mozgott. Tehát valóban megérheti hitelt felvenni és az összeget alacsony kockázatú állampapírba fektetni.

De mennyit lehet keresni ezzel? A Péncentrum teljes cikkéből kiderül, ide kattintva olvashatjuk is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitel

szabad felhasználású kölcsön

szabad felhasználású jelzáloghitel