Közel félmilliárd forint ment Szeged városának: mutatjuk, mire költötték a pénz

MTI   
  Megosztom
Közel félmilliárd forint ment Szeged városának: mutatjuk, mire költötték a pénz

Uniós támogatással, csaknem félmilliárd forintból felújították Szegeden a Vedres Utcai Óvodát, a város óvodafejlesztési programjában mintegy 4 milliárd forintból eddig 13 intézményt korszerűsítettek - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint az újszegedi Vedres Utcai Óvoda komplex korszerűsítésének költségeiből 323 millió forintot európai uniós támogatás, 171 millió forintot az önkormányzat saját forrása fedezett, az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok szerint akár 60 százalékkal csökkenhet.

A vasbeton technológiával épült köznevelési intézményt 1978-ban adták át. A két épületrészből álló óvoda jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban kétszáz kisgyermeknek jut hely. A nyolc hónapig tartó felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés valósult meg, az átrium beépítésével az alapterület is bővült.

Hőszigetelést kapott az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém. A magastetőre napelemeket telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak majd használni. Kicserélték a külső nyílászárókat, az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedték be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készült.

A részben akadálymentesített épületben új elektromos hálózatot építettek ki, a régi lámpatesteket modern LED-világításra cseréltek. Modernizálták a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét. A homlokzat új vakolatot kapott, amelyre növény- és állatmotívumokat festettek. Az épület belső falait mindenhol lefestették. A földszinti padlót lecserélték, hőszigetelték, a földszinten minden helyiség új burkolatot kapott. Az épületben új tűzjelző rendszert és villámvédelmet, légtechnikai berendezéseket telepítettek.

A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési programban már a tizenharmadik óvodáját újította fel, és a jelenleg tartó rekonstrukció végeztével hamarosan átadják a Felsővárosi Óvodát is. A 14 intézmény felújítására az önkormányzat 4,539 milliárd forintot fordított, melyből az uniós támogatás mellett 571 millió forint saját forrás

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

óvodafejlesztés

óvodafelújítás

szeged