Folytatódik a napelemesek kálváriája: újabb álláspontot közölt a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a napelemesek kálváriája: újabb álláspontot közölt a kormány

Újra összeültek az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a napelemes szervezetek képvselői - olvasható az EM közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.

A közlemény szerint mindkét fél elégedetten álltak fel a tárgyaló asztaltól, mivel az egyeztetés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember 7-ig megtörtént igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülő háztartási napelemes rendszereket működtetők a továbbiakban is élvezhetik az éves szaldó elszámolás előnyeit.

Steiner Attila energetikaért és klímapolitikáért felelős államtitkár több ízben is egyértlműsítette a kormány álláspontját. Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökének és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnökének kérdéseire határozottan kijelentette, hogy az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes.A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át.

Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak

– írták.

Az EM elkezdte újratárgyalni az Európai Bizottsággal azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba. A bruttó elszámolás kapcsán megegyeztek abban, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett fontos szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon. A résztvevők megállapodásuk szerint a közeljövőben folytatják a megbeszéléseket. A minisztérium a jövőben is ösztönözni kívánja a tiszta napenergia hazai térnyerését.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

napelem

szaldó

szaldó elszámolás

napenergia

hellovidek