Folytatódik a napelemesek kálváriája: újabb álláspontot közölt a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a napelemesek kálváriája: újabb álláspontot közölt a kormány

Újra összeültek az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a napelemes szervezetek képvselői - olvasható az EM közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.

A közlemény szerint mindkét fél elégedetten álltak fel a tárgyaló asztaltól, mivel az egyeztetés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember 7-ig megtörtént igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülő háztartási napelemes rendszereket működtetők a továbbiakban is élvezhetik az éves szaldó elszámolás előnyeit.

Steiner Attila energetikaért és klímapolitikáért felelős államtitkár több ízben is egyértlműsítette a kormány álláspontját. Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökének és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnökének kérdéseire határozottan kijelentette, hogy az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes.A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át.

Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak

– írták.

Az EM elkezdte újratárgyalni az Európai Bizottsággal azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba. A bruttó elszámolás kapcsán megegyeztek abban, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett fontos szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon. A résztvevők megállapodásuk szerint a közeljövőben folytatják a megbeszéléseket. A minisztérium a jövőben is ösztönözni kívánja a tiszta napenergia hazai térnyerését.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

napelem

szaldó

szaldó elszámolás

napenergia

hellovidek