Meghökkentőek a garázsárak ezeken a településeken: kinek van erre pénze?!

HelloVidék   
  Megosztom
Meghökkentőek a garázsárak ezeken a településeken: kinek van erre pénze?!

Az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban mint a lakóingatlanoké. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára dinamikusan emelkedett annak ellenére, hogy a kínálat jelentősen bővült.

Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. Közben a kiadó garázsok bérleti díja lényegében stagnál - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

“Számos tényező határozta meg a garázsok piacát az utóbbi időszakban. A kínálatbővülésben nagy szerepet játszik, hogy a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után"

- mondta a garázspiaci tendenciákat ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő hozzátette: bár a szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, az eladó garázsok viszont 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját.

A jelentősebb garázskínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Szegeden 8,5 millió forintos áron várnak gazdára, ami ugyan alig haladja meg az egy évvel korábbi 8,4 millió forintot, ám a kínálat közben megháromszorozódott, ennek fényében már meglepőnek mondható a drágulás. Hasonló folyamat játszódott le Székesfehérváron, ahol a mostani 6,7 millió forintos átlagos garázsár megegyezik a tavaly szeptemberi összeggel, ám a kínálat itt több mint a négyszeresére nőtt. Győrben a 7,9 millió forintos átlagár 22 százalékos éves drágulást jelent, a Debrecenben 7,7 millió forint 10 százalékos áremelkedést takar. Akadnak azonban olyan vármegyeszékhelyek, ahol a kínálatbővülés árcsökkenést eredményezett Nyíregyházán 8,5 millióról 7,5 millióra, Miskolcon 6,4 millióról 6 millióra, Pécsen pedig 7 millióról 6 millióra mérséklődött az eladó garázsok átlagos ára. A szóban forgó vármegyeszékhelyeken a kiadó garázsok bérleti díja 25-30 ezer forint között mozog, az egy évvel ezelőtti 22-29 ezer forinthoz képest.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

garázs

garázsárak

ingatlan

gazdaság

hellovidek