Egyre több vidéki magyar lépi ezt meg: hatalmas vonzerő a hazainál jóval nagyobb fizetés

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre több vidéki magyar lépi ezt meg: hatalmas vonzerő a hazainál jóval nagyobb fizetés

Jelenleg több mint 126 ezer magyar ember vállal munkát az országhatár nyugati oldalán fekvő Ausztriában. Vannak közöttük, akik csak dolgozni járnak át, ám a friss adatok szerint egy jelentős részük, 99 679 fő le is telepedett ott. Ezek az arányok ráadásul képlékenyek, miután évente legalább 4 ezren döntenek úgy, hogy a sógoroknál próbálnak szerencsét. Ennek fő oka, hogy szomszédaink ugyanis bizonyos szektorokban már kifejezetten számítanak ránk, és a hazainál sokkal versenyképesebb béreket biztosítanak. A Pénzcentrum utánajárt a részleteknek.

Szakértők szerint az elvándorlás komoly kihívást jelent Magyarország számára, a külföldre távozó honfitársaink száma évről évre nő. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2022 elején az EGT-országokban és az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok száma megközelítette az 535 ezer főt, ami 2010 óta mintegy 360 ezer fős növekedést jelent. A külföldön élő magyarok háromnegyede három fő célországban élt: Németországban (36 százalék), az Egyesült Királyságban (22 százalék) és Ausztriában (17 százalék), írja a Pénzcentrum.

A legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelnie annak, aki a külföldön készül élni, hogy a saját prioritásait tisztázza. Hogy alaposan megfontolja, melyik ország lenne számára a legmegfelelőbb a személyes és szakmai céljai eléréséhez, mérlegelve az ottani munkalehetőségeket, életkörülményeket és a kulturális különbségeket is

- hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére Hartmann András. A külföldre költözőket segítő Xpat Consulting alapítója kifejtette, meglátása szerint Európa-szerte szinte mindenhol nagy problémát jelent a lakhatás, ezért időben el kell kezdeni feltérképezni a helyi ingatlanpiacot, természetesen az igényekhez és a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz igazodva.

Ausztriában a magyar szintnél jóval magasabbak a bérek és az inflációnak hála a vásárlóértékben is egyre jobban különböznek a két ország keresetei. Sokan azért keresik Ausztriát, mert a keresetek nemcsak magasabbak, hanem bizonyos esetekben még többet is érnek

- közölte a Pénzcentrum megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, a lakhatástól eltekintve szinte minden hasonló értéken kapható, mint hazánkban, ami ha családostul megy ki valaki, akkor annyira nem fájdalmas. Arányaiban tekintve azonban Ausztria van annyival drágább, mint amennyivel a keresetek magasabbak.

A munkaerő elszívóerejét pedig csak erősíti, hogy az osztrák munkaerőpiac közel sem telített: amíg itthon 79 751 betöltetlen álláshely akad, addig Ausztriában ugyanez 214 ezerre rúg. A magyarok ugyanakkor szinte mindent elkövetnek azért, hogy enyhítsék osztrák űrt, a helyi társadalombiztosító honlapjának adataiból ugyanis kiderül, hogy 126 258 magyar vállalt munkát augusztusban a szomszédban, amivel mi „exportáltuk” a legtöbb munkavállalót az országba. Utánunk egyébként a németek következtek 123 206 fővel, míg a harmadik legtöbb munkavállaló Romániából érkezett (81 537 fő) Ausztriába.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható, további részletekkel arról, mi szükséges a külföldi munkavállaláshoz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

külföldi munkavállalók

bérek

ausztria