Hamarosan jöhet a plusz pénz: kiderült, mennyi lehet a kiegészítő nyugdíjemelés

Portfolio   
  Megosztom
Hamarosan jöhet a plusz pénz: kiderült, mennyi lehet a kiegészítő nyugdíjemelés

A nyugdíjasok szempontjából a legforróbb őszi téma, hogy végre lesz-e korrekciós nyugdíjemelés, és ha igen, akkor milyen mértékben. A előzetes becslések szerint legalább 2,4%-os, legfeljebb 3,6%-os korrekcióval számolhatnak idén a nyugdíjasok.

A KSH augusztusra vonatokozó gyorstájékoztatója szerint az általános infláció 16,4%, a nyugdíjas infláció 17,2% volt. Az idei év első nyolc hónapjában rendre 22, illetve 23,3%-os inflációt láttunk - írja a Portfolio.

E mértékek alapján kell a kormánynak még szeptember folyamán megbecsülnie a 2023-ra várt éves inflációt. Ha e becslés szerint akár az általános, akár a nyugdíjas infláció éves mértéke 15%-nál magasabb lesz, akkor kell a (nagyobb) különbség erejéig a novemberi kiegészítő nyugdíjemelési korrekciót végrehajtani. A pontos mértéket és az emelendő ellátástípusok felsorolását egy október folyamán kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd.

Feltehetően a legalább 2,4%-os, legfeljebb 3,6%-os nyugdíjemelési korrekcióra számítani lehet, ezt követeli a nyugdíjasok védelmét minden lehetséges alkalommal hangsúlyozó kormányzati kommunikáció hitelességének megőrzése is.

A visszamenőleges korrekciós nyugdíjemelés mértékére vonatkozó tényleges válaszra már csak néhány hetet kell várnia Magyarország lakossága egynegyedének, közel két és félmillió embernek. A kétmillió nyugdíjas mellett ugyanis félmillió egyéb ellátásban részesülő is jogosult a pótlólagos nyugdíjemelésre, így ők is tűkön ülve várják, mikor és hogyan dönt a kormány az infláció okozta tartós szenvedésük enyhítéséről.

A nyugdíj Magyarországon alapvetően két tényező függvénye: a nyugdíjjogosultság tekintetében milyen hosszú szolgálati időt lehet figyelembe venni, és milyen összegű a nyugdíj alapját képező számított nettó havi életpálya átlagkereset összege.

A nyugdíjak alapjául szolgáló átlagkeresetet úgy állapítják meg, hogy az 1988 óta évente keresett béreket az adott évre vonatkozó járulék- és adószabályok szerint nettósítják, majd e számított nettó éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval hozzáigazítják a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez mint kereseti referencia értékhez, s ennek eredményeként megkapják a számított, havi nettó életpálya átlagkereset összegét. Ezt az összeget kell megszorozni a szolgálati idő egész években mért hosszától függő, nyugdíjskála szerinti százalékos mértékű nyugdíjszorzóval, és ez lesz a nyugdíj összege - hívta fel a figyelmet a lap.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

nyugdíj

kereset

emelés