Megkongatták a vészharangot: egyre nagyobb a baj a Volánbusznál

HelloVidék   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: egyre nagyobb a baj a Volánbusznál

Nagyjából ezer sofőr hiányzik a Volánbusznál. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szerint olyannyira súlyos a helyzet, hogy a bezárt vasútvonalak helyett is buszoknak kell közlekedniük.

Dobi István szerint nincs megfelelő mennyiségű buszvezető, ráadásul az elvándorlás a társaságtól nem állt meg. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint azt mondta: 20-25 százalékos béremelésre lenne szükség a buszvezetők megtartásához - számolt be róla RTL Híradója.

A sofőrhiánnyal kapcsolatban interjút kért az RTL Híradó a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumtól, de a tárca nem reagált a megkeresésre.

Hétfőn tíz buszból négy kimaradt hétfő reggel hét és kilenc óra között a Budakesziről Budapest felé közlekedő járatok esetén, erről Vitézy Dávid posztolt hétfőn reggel a műholdas forgalomirányító rendszer adataira hivatkozva. A volt közlekedési államtitkár szerint a Volánbusz az utóbbi időben rendszeresen nem adja ki az előírt mennyiségű buszt a kék agglomerációs vonalakra.

Frissítés! (2023.09.28.) - A VOLÁNBUSZ Zrt. reakciója

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, a kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"Az autóbusz-vezetők esetében – ahogyan a teljes logisztika-szállítás ágazatban – létszámhiány tapasztalható, de ennek mértéke területenként jelentősen eltér. A Volánbusz Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád vármegyében keresi a legtöbb leendő kollégát. A vonatpótlások ellátására – az egyes területek foglalkoztatási helyzetét is figyelembe véve – az ország több vármegyéjéből irányítottunk át autóbusz-vezetőket. A közszolgáltatás folyamatos ellátását minden területen a jogszabályoknak és a kollektív szerződésnek megfelelő keretek között biztosítjuk. Minden jelenlegi nyitott pozíciónk vármegyei bontásban elérhető karrieroldalunkon.

Társaságunk nagy hangsúlyt fektet a munkaerő megtartására, ezt szolgálják a nálunk elérhető, széles körű, alapbéren felüli juttatások is. Ilyen egyebek mellett az alanyi jogú SZÉP-kártya-juttatás (2023-ban nettó 120.000 Ft került kifizetésre), a lojalitás juttatás (2023-ban a bérmegállapodásban rögzítettek szerint bruttó 350.000 Ft), az üzemanyag-megtakarítás térítése és a vállalati elismerési rendszerünk. Kiemelkedő juttatásunk, hogy munkavállalóink és családtagjaik díjmentesen utazhatnak a Volánbusz járatain, továbbá munkatársaink ingyenesen utazhatnak a MÁV-START és a GYSEV járatain is. Ezeken felül társaságunk – alapítványán keresztül – az egyedi élethelyzetekben is igyekszik támogatni munkavállalóit.

A Volánbusz idén júniusban – a januári bérfejlesztésen felül – további bérintézkedéseket hajtott végre a kiemelt területeken (a kollektív szerződés módosításának köszönhetően), ennek keretében 2023. június 1-jével jelentősen megemelte az éjszakai pótlékot is. Folyamatos az utánpótlásképzés, ezt a célt szolgálják azok a – jelenleg is zajló – tanfolyamok is, melyek a D kategóriás autóbusz-vezetői jogosítvány megszerzését teszik lehetővé a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára. A B kategóriás oktatáson felül C kategóriával rendelkezők számára is indítunk tanfolyamot."

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

volánbusz

sofőr

hiány