Újabb rendeletet közölt a kormány: a boltok és a vásárlók is érintettek

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb rendeletet közölt a kormány: a boltok és a vásárlók is érintettek

A kormány friss rendeletmódosítása hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendeletben három módosítás szerepel, melyekkel korábbi intézkedések hatáját tolja ki a kormány az év végéig.

A Kormány 440/2023. (IX. 25.) Korm. rendelete gazdasági tárgyú veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosításáról címmel jelent meg hétfő reggel a közlönyben. A jogszabály négy paragrafusból áll, melyeket Orbán Viktor jegyez, utolsó pontja a hatályba léptető szakasz, miszerint a döntések szeptember 26-án lépnek életbe. Az egyik rendelet a kötelező akciózásról szól, a májusi rendeletet módosítják ezzel. Ennek értelmében a kötelező akció az eddig tervezett szeptember 30. helyett december 31-ig szól a legnagyobb üzletekben.

A harmadik paragrafus alcíme így szól: A háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet

"2. § (1) bekezdésében a „2023. szeptember 30.” szövegrész helyébe a „2023. december 31.” szöveg,

b) 2. § (2a) bekezdésében a „2023. szeptember 30.” szövegrész helyébe a „2023. december 31.” szöveg, valamint

c) 2/A. §-ában a „2023. szeptember 30.” szövegrész helyébe a „2023. december 31.” szöveg lép"

- olvasható a Magyar Közlönyben.

Az a) pont szerint a meglévő termékfajták esetében 2023. június 1. napja és 2023. december 31. napja között üzletenként a kereskedő árcsökkentést köteles bevezetni. A b) pontban azt mondja ki, hogy az eddigi árstopos termékek esetében az akciós áron felül, 2023. augusztus 1. napja és 2023. december 31. napja között az üzlet választása szerint további, legalább két termékfajta termékei vonatkozásában a beszerzési árhoz képest legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árat alkalmaz. Továbbiakban a c) pont pedig azt mondja ki, hogy a korábbi árstopos élelmiszerek vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. december 31. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

magyar közlöny

gazdaság

boltok

rendelet

hellovidek