Soha nem volt ennyire lemaradva Magyarország: bevezetik az eurót?

HelloVidék   
  Megosztom
Soha nem volt ennyire lemaradva Magyarország: bevezetik az eurót?

Nincs más választásunk, mint az eurózónához való csatlakozási folyamat ütemtervének kialakítása – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Hozzátette: nemcsak gazdasági, hanem elsősorban politikai üzenete lenne annak, ha Magyarország elköteleződne az euró mellett.

"Hosszú ideig nem szorgalmaztam, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához, mert a gazdaság fejlettségéhez képest korainak tartottam ezt a lépést. Most azonban változott az álláspontom, és úgy látom, hogy mielőbb deklarálni kell a csatlakozási szándékunkat" – mondta Sinkó Otto. „Korábban úgy gondoltam, hogy mivel egyrészt nem teljesítettük a maastrichti kritériumokat, másrészt a gazdaság általánosságban sincs egyensúlyi helyzetben, ezért még nem szabad csatlakoznunk a közös európai pénz használóinak köréhez” – hangsúlyozta.

„Nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni” – fogalmazott Sinkó Ottó. „Amíg a régiós országoknak az orosz-ukrán háború az Európa-pártiság kinyilvánítását és megerősítését hozta el, addig hazánk számára sajnos éppen az ellenkező folyamatokat erősítette fel” – tette hozzá. Sinkó szerint

  • az első nagy kérdés, hogy a magyar kormány szeretné-e kifejezni az Európához tartozás szándékát,
  • a második pedig az, hogy ha igen, akkor elhiszi-e ezt a fordulatot az EU, a befektetők, illetve a közvélemény.

Ilyen messze a rendszerváltás óta nem voltunk Európától, mint most, mind politikailag, mind gazdaságilag

– fogalmazott a társ-vezérigazgató.

Sinkó Ottó úgy véli, hogy Európában azok az országok lehetnek sikeresek, amelyeknek stabil helyük van az Európai Unióban. „A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani” – mondta, hozzátéve, hogy éppen ezért mielőbb rendezni kell a viszonyt, mert az uniós források elakadása komoly versenyhátrányt okoz Magyarország számára.

Azért is lenne nagy szükség az EU-pénzekre, mert nélkülük nagyon gyengén teljesít a magyar gazdaság

- fogalmazott Sinkó Ottó.

A teljes interjút és cikket a Portfolio oldalán olvashatjátok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

euró bevezetése

euro

gazdaság

magyarország

hellovidek