Ezen fog eldőlni a karácsonyi hal ára: vajon lesz idén halvacsora?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezen fog eldőlni a karácsonyi hal ára: vajon lesz idén halvacsora?

A hazai tógazdaságokban is elkezdődtek a lehalászások és a tavalyi aszályos év után idén egy jobb évet zárhatnak a haltermelők, pontos számokat decemberben közöl az ágazat, de úgy tűnik idén 15-20 százalékkal nagyobb lehet a haltermés a tavalyinál - írta meg az Agrárszektor. A ponty tóparti ára idén 13-15 százalékkal csökkent az alacsonyabb takarmányozási költségeknek köszönhetően.

A kereskedők hozzáállásán dől el a fogyasztói ár

A halról el lehet mondani, hogy az árérzékenyebb termékek közé tartozik. A fogyasztók a kisebb áremelkedésre is érzékenyen reagálnak. Az önköltségek emelkedéséből eredő magasabb árak hallatán a vevők sok esetben elállnak a vásárlástól.

A szakember szerint a tavalyi eredménynél körülbelül 15-20 százalékkal nagyobb haltermésre számíthatunk idén. A horgászpiacon a tavaszi és nyári nettó 1700 forintos tóparti átadási ár lement 1300 forintra, érzékelve azt, hogy az olcsóbbá váló tartási és takarmányozási körülményeket valahol nekik is vissza kell adni az árakban.

A karácsonyi időszakban kerül értékesítésre a magyar étkezési haltermelés 40-50 százaléka. Lévai Ferenc elmondta, egy kicsit tartanak attól, hogy ahogy a fogyasztás szinte minden szegmensében, így csökken majd az édesvízi hal iránti kereslet is.

Az idei évben a ponty tóparti ára 13-15 százalékot csökkent és remélhetőleg karácsonykor a tavalyi áraknál nem kell a fogyasztóknak sem többet fizetniük, de ez a kereskedők hozzáállásán is múlik, akik általában kitolják az áraikat

- közölte.

További részleteket az ágazat helyzetéről az Agrárszektor teljes cikkében, ide kattintva olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ponty

ponty ára

karácsony

hal

halfogyasztás