Ezen fog eldőlni a karácsonyi hal ára: vajon lesz idén halvacsora?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezen fog eldőlni a karácsonyi hal ára: vajon lesz idén halvacsora?

A hazai tógazdaságokban is elkezdődtek a lehalászások és a tavalyi aszályos év után idén egy jobb évet zárhatnak a haltermelők, pontos számokat decemberben közöl az ágazat, de úgy tűnik idén 15-20 százalékkal nagyobb lehet a haltermés a tavalyinál - írta meg az Agrárszektor. A ponty tóparti ára idén 13-15 százalékkal csökkent az alacsonyabb takarmányozási költségeknek köszönhetően.

A kereskedők hozzáállásán dől el a fogyasztói ár

A halról el lehet mondani, hogy az árérzékenyebb termékek közé tartozik. A fogyasztók a kisebb áremelkedésre is érzékenyen reagálnak. Az önköltségek emelkedéséből eredő magasabb árak hallatán a vevők sok esetben elállnak a vásárlástól.

A szakember szerint a tavalyi eredménynél körülbelül 15-20 százalékkal nagyobb haltermésre számíthatunk idén. A horgászpiacon a tavaszi és nyári nettó 1700 forintos tóparti átadási ár lement 1300 forintra, érzékelve azt, hogy az olcsóbbá váló tartási és takarmányozási körülményeket valahol nekik is vissza kell adni az árakban.

A karácsonyi időszakban kerül értékesítésre a magyar étkezési haltermelés 40-50 százaléka. Lévai Ferenc elmondta, egy kicsit tartanak attól, hogy ahogy a fogyasztás szinte minden szegmensében, így csökken majd az édesvízi hal iránti kereslet is.

Az idei évben a ponty tóparti ára 13-15 százalékot csökkent és remélhetőleg karácsonykor a tavalyi áraknál nem kell a fogyasztóknak sem többet fizetniük, de ez a kereskedők hozzáállásán is múlik, akik általában kitolják az áraikat

- közölte.

További részleteket az ágazat helyzetéről az Agrárszektor teljes cikkében, ide kattintva olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ponty

ponty ára

karácsony

hal

halfogyasztás