Nem minden gabonatermelő járt jól az idei ősszel: hiába volt csapadék, ide nem jutott belőle

MTI   
  Megosztom
Nem minden gabonatermelő járt jól az idei ősszel: hiába volt csapadék, ide nem jutott belőle

Az elmúlt két hét enyhe, de gyakran csapadékos időjárása kedvező feltételeket teremtett az őszi vetésű gabonák korai fejlődéséhez - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hozzátették, hogy október egésze csak északon és a Dunántúl déli részén volt esősebb az átlagosnál, az Alföld nagy részén, különösen a déli felén csak fele, kétharmada esett az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A felszínközeli talajréteg az elmúlt két hétben egyre nagyobb területen nedvesedett át, a felső 20 centiméter a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében többfelé telítődött, de a Viharsarokban még mindig száraz. A középső talajréteg nedvességtartalma is növekedett, de az Alföldön még igen száraz, ahogyan a fél méternél mélyebb rétegbe sem sok nedvesség jutott eddig az ország túlnyomó részén.

Az elmúlt egy hétben a hőmérséklet továbbra is 5-6 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, jellemzően 17-20 fok közötti maximumokat mértek és éjszakánként sem hűlt le számottevően a levegő. Az elemzés szerint a legtöbb helyen már befejeződtek az őszi betakarítási munkák. Az őszi vetéseknek nagy szüksége volt az esőre, a repce igen jól fejlett, többnyire 6-8 leveles állományok a jellemzőek. A búza vetéséhez, valamint a csírázáshoz, keléshez is jól jött a meleg mellett a csapadék. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, néhol 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.

A folytatásban is csapadékos marad az időjárás, és lassú lehűlés veszi kezdetét. Az előttünk álló egy héten 15-35 milliméter csapadékra kell számítani, északon és nyugaton valószínű a nagyobb, délen és keleten a kisebb mennyiség. A legmelegebb órák hőmérséklete jellemzően 12 és 17 fok között alakul majd, és a jövő héten már a talajmenti fagyok sem lesznek ritkák.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ősz

eső

időjárás

meteorológia

mezőgazdaság

gabonatermesztés

gazdaság