Gigaberuházás a Balatonon: több százezer lakost fog érinteni, itt vannak a részletek

infostart.hu   
  Megosztom
Gigaberuházás a Balatonon: több százezer lakost fog érinteni, itt vannak a részletek

Jelentős fejlesztések kezdődtek a balatoni ivóvízellátás korszerűsítése érdekében, miután a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 3,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projektre. Az előkészítő munkák 2022 tavaszán kezdődtek meg – mondta az InfoRádiónak a társaság sajtószóvivője.

A teljes balatoni térség ivóvízellátásának modernizációját célzó projekt teljes körű műszaki előkészítési és tervezési feladatainak ellátására kiírt uniós, nyílt közbeszerzési eljárás 2021 májusában indult. Lakatos Edina arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy jelenleg a munkálatok előkészítése, megtervezése zajlik. Mint fogalmazott, a projekt célja az előkészítési és tervezési feladatok elvégzése ahhoz a nagyszabású fejlesztési koncepcióhoz, amely a Balaton és térsége ivóvízminőségének javítását, a térségbe az északi parti karsztvízbázisokból, továbbá a Mura folyóból többletvízmennyiség biztosítását, valamint a felszíni vízkivételi művek kiváltását célozza.

A DRV a projekt kapcsán hangsúlyozta: a fejlesztéssel a meglévő karsztvízbázisokat csak a „regenerálódási” határukig terhelik majd. Lakatos Edina kiemelte: "a cél a régió hosszú távú, fenntartható és gazdaságos ivóvízellátásának biztosítása." A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a tervezési projektre 3,2 milliárd forintos, százszázalékos támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. „A fejlesztések keretében elvégzendő tervezési és előkészítési feladatok 2022 tavasza óta zajlanak” – közölte Lakatos Edina.

A balatoni térség ivóvízellátásának fő vízbázisai jelenleg a bakonyi karsztvizek, a Balaton vizét tisztító felszíni vízművek, illetve helyi kisvízművek. A meglévő vízművek közül a karsztvizeket kiaknázók a legkedvezőbb adottságúak, míg a kisvízművek és a Balaton vizét tisztító vízművek rendkívül magas üzemeltetési költségen, környezetet terhelő módon működnek. Ennek oka, hogy egyrészt a Balaton vize csak nehezen és költségesen tisztítható, magas ugyanis a szervesanyag-tartalma, a pH-ja, másrészt a sekély tó vízminősége olyan külső feltételektől függ, mint az algásodás vagy a viharok okozta iszap-felkeveredés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

beruházás

ivóvízellátás

korszerűsítés

vízművek