Visszaesett a kiskereskedők forgalma: nem kell már a magyaroknak a túlárazott étel, üzemanyag?

MTI   
  Megosztom
Visszaesett a kiskereskedők forgalma: nem kell már a magyaroknak a túlárazott étel, üzemanyag?

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,9 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. 2023. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 9,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH.

Csökkenő forgalomról számoltak be

Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,6 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14, a használtcikk- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16-16, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 19 százalékkal kisebb lett.

19,9%-os csökkenés az üzemanyagtöltő állomásokon

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1530 milliárd forintot ért el szeptemberben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-szeptemberben 9,3 százalékkal kisebb lett a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene - ismertette a KSH.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ksh

kiskereskedelem

kiskereskedelmi forgalom

üzemanyag

élelmiszer

gazdaság