Óriási úszó monstrumok jelentek meg a Balatonban: vajon mit kereshetnek?

Szurok Dávid   
  Megosztom
Óriási úszó monstrumok jelentek meg a Balatonban: vajon mit kereshetnek?

Már javában zajlanak a kotrási munkálatok a Balatonnál, az intézkedés megnyugtathatja azokat, akik nemcsak a tó vízminősége, hanem az ezzel járó gazdasági következmények miatt is aggódtak az utóbbi időben. Hiszen, ha elterjed az alga nagyobb tömegű felbukkanásának a híre, a turisták is elmaradhatnak, ahogy évekkel ezelőtt az extrém alacsony vízállás, vagy a tömeges halpusztulás is elriaszthatták a vendégeket.

A helyi polgármesterek már többször szorgalmazták az iszap egy részének az eltávolítását az utóbbi időben a tóból. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Mi szeretnénk mindent megtenni, hogy még a kisebb partközeli, lokális algák se jelenjenek meg. Mi mindenképpen szükségesnek tartjuk, mi Balaton-parti polgármesterek, főleg a Keszthelyi-öbölben, hogy a Balaton-parti kotrásokat indítsák meg. A strandok és a part közelében mindenképpen szükség lenne kotrásra. Ezt hála Istennek már nem ellenzik tudományosan, még akkor is, ha az alga nem csak ettől függ

- mondta még szeptemberben Manninger Jenő, Keszthely polgármestere a TV Keszthelynek.

A Balaton 1970-90-es évek között jelentkező algásodásáért a szennyvizekkel érkező nagy mennyiségű növényi tápanyag volt a felelős. Ezt számos nagyberuházással sikerült csökkenteni. 2004-ig kotorták a medret is. Algásodás 1995 és 2018 között viszont nem volt tapasztalható.

A 2019-es algavirágzás kiváltó okainak megszüntetéséért 2021-ben III. fokú vízminőség-védelmi beavatkozást rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és sok évnyi kihagyás után ismét kotorni kezdték a Balatont. Akkor, mintegy 14 hektárnyi területéről csaknem 90 ezer köbméternyi mederiszapot távolítottak el. Jó hír ugyanakkor, hogy az idei évben is folytatódnak a kotrási munkálatok a Balatonnál.

A Tihanynál zajló kotrási munkálatokat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet végzi a saját kikötőjében magánvállalkozók munkagépeivel. Ezen kívül a Balatoni Hajózási Zrt. saját kikötőinek fenntartási jellegű kotrása van folyamatban

– mondta lapunk megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A kotrási munkák végzéséhez a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederkezelői hozzájárulást adott. Mint írták, a Balaton medréből kikotort iszapot a balatongyöröki zagytéren, vagy egyéb engedélyezett területen lehet elhelyezni.

A zagy zagytéren történő elhelyezésének díja 3250 Ft köbméterenként plusz ÁFA. Ezt a díjat csak a magáncélú kotrások után kell fizetni. Az állami, vízminőségi kotrás során kiemelt zagy elhelyezése térítésmentes. A zagy elhelyezéséből befolyt összeg a zagyterek üzemeltetési és fenntartási költségeihez járul hozzá, azoknak azonban csak egy részét fedezi

- hívta fel a figyelmet a Főigazgatóság.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. egyébként bármelyik vállalkozás számára bérbe adja a gépüzeméhez tartozó MUD-25 típusú hidromechanizációs kotrógépét. Mint írják, a berendezés kiválóan alkalmazható csatornák, holtágak, halastavak és kisebb medencék víz alatti iszap kitermelő munkáinak elvégzésére. Az üzemeltetés megkezdése előtti földmunkákat a megrendelőnek, a közösen végzett helyszíni bejárás alkalmával rögzítettek alapján kell elvégeznie.

A kitermelési díj megállapítása csak a helyszín pontos ismeretében adható. Az úszókotró és annak tartozékaival együtt történő helyszínre és onnan elszállítását, az árajánlat nem tartalmazza, a gép őrzéséről a bérbevevőnek kell gondoskodni. A tájékoztatás szerint ennek az üzemóradíja: 23000.- Ft / üzemóra + ÁFA.

A kotrás rendkívül fontos, mivel a Balaton nyugati medencéje, főként a strandok egyre jobban iszaposodnak. A mederfeltöltődés a Zala folyó hordaléka, ami leginkább a Balaton nyugati medencéjét érinti, így rendkívül fontos a Kis-Balaton és a Keszthelyi-medence kitisztítása az elvárt vízminőség biztosításáért. Az algavirágzás kapcsán szeptemberben ismét felmerült a mederkotrás témája. A helyi polgármesterek többször szorgalmazták az iszap eltávolítását.

A 2019-es algavirágzás kiváltó okainak megszüntetéséért 2021-ben III. fokú vízminőség-védelmi beavatkozást rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és sok évnyi kihagyás után ismét kotorni kezdték a Balatont. Akkor, mintegy 14 hektárnyi területéről csaknem 90 ezer köbméternyi mederiszapot távolítottak el.

A hidromechanizációs kotrás lényege, hogy a vízzel együtt a lágy iszapot is kitermelik. Ez a kevert anyag csővezetéken keresztül jut el a lerakóhelyekre, ahol ülepedik. A víz az ülepedés után visszafolyik a Balatonba, a szárazanyag pedig visszamarad a tárolótérben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

balaton

kotrás

algásodás