Sikerrel zárta rendezvényét az elismert vidéki egyetem: ezekkel a cégekkel fog együttműködni

HelloVidék   
  Megosztom
Sikerrel zárta rendezvényét az elismert vidéki egyetem: ezekkel a cégekkel fog együttműködni

„Az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásai” címmel rendezték meg a 39. Óvári Tudományos Napot a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. Az eseményen az intézmény együttműködési megállapodást írt alá a Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt.-vel és a Ceres Holding Zrt.-vel.

A Széchenyi István Egyetem a fenntarthatóságot szolgálva kíván meghatározó szereplője lenni a napjainkban végbemenő technológiai forradalomnak – derül ki az egyetem közleményéből. Ezen cél egyik letéteményese az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, ahol a precíziós gazdálkodás, az agrárdigitalizáció, az automatizáció és az egészséges élelmiszer-előállítás kulcskompetenciaként jelenik meg. E területek jelentősége az elmúlt évek politikai, gazdasági és társadalmi krízishelyzetei, a klímaváltozás, valamint a digitalizációs fejlődési igények miatt sokszorosan felértékelődtek. A 39. Óvári Tudományos Nap ezért az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásait járta körül.

Jelentős uniós és kormányzati támogatásból gazdálkodhattak

Egyedülállóan gyors változásokat élünk át, azonban a kihívásokban a lehetőségeket is meg kell látnunk: a társadalom figyelme egyre inkább ráirányítódik az élelmiszerre, ezáltal a mezőgazdaságban dolgozók munkájára. Ez pluszforrásokat is eredményez a szektorban

– fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Nagy István agrárminiszter.

Példaként említette, hogy az elmúlt évek piacot is érintő nehézségei kapcsán a kormány az európai uniós forrásokat a maximális, 80 százalékos mértékű nemzeti társfinanszírozással egészíti ki. Hozzátette, e lehetőség miatt is fontos a konferencia, ahol az ágazat szakemberei megvitathatják az új megoldásokat.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának küldetése is az, hogy a legmegfelelőbb válaszokat adja a kor aktuális kihívásaira. Az alapítók felismerték, hogy a tudományos ismeretek nélkül nem létezik eredményes gazdálkodás, és ez a felismerés korunkban is alapvető fontosságú

– zárta a miniszter.

Fókuszban az összteljesítmény és a kiemelkedő értékek

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese kifejtette, egy egyetem, illetve egy kar hírnevét az összteljesítmény és a kiemelkedő értékek határozzák meg.

Az összteljesítmény az egyetem működéséből adódik, amely stabilitást, kiváló infrastruktúrát és hatékony szervezetet biztosít. Kiemelkedő értéknek pedig azt tekinthetjük, ha valamiben Európában, vagy a világon a legjobbak vagyunk. Maga a mosonmagyaróvári kar is ilyen érték, hiszen jogelődje 1818-ban Európa első agrár-felsőoktatási intézete volt. Azon dolgozunk, hogy a Széchenyi István Egyetem minél több területen legyen az első

– hangsúlyozta. Kiemelte, ilyen terület lehet a precíziós gazdaság is, amelynek fejlődésében az intézmény meghatározó szerepet tölthet be.

Prof. dr. Varga László, az egyetem Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi Multidiszciplináris Doktori Iskolájának vezetője, Doktori Tanácsának elnöke kifejtette: örömteli, hogy a szekcióelőadások és a poszterek szerzői között szép számmal találhatók magyar és külföldi PhD-hallgatók, amely bizonyítja, hogy az intézmény doktoranduszai aktívan végzik tudományos munkájukat.

Arra biztatom őket és kutatótársaimat is, hogy a konferenciaszereplések mellett helyezzenek kiemelt hangsúlyt tudományos eredményeik publikálására

– húzta alá. Hozzátette, a konferencia szekcióiban elhangzó vagy poszterként megtekinthető 110 tudományos munka jelentős része megjelenik az Acta Agronomica Óváriensis lektorált tudományos folyóirat különszámában.

Két együttműködési megállapodás köttetett

A tudományos nap keretében két együttműködési megállapodást is kötött a Széchenyi István Egyetem. A Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. és jogelődjei 1831 óta fejlesztenek termékeket kozmetikai és háztartás vegyipari felhasználási területekre. A jelenleg is magyar tulajdonban lévő kozmetikai vállalat saját gyárteleppel és kutatási bázissal rendelkezik. A cég az elmúlt években nyitott az agrárium felé, és megkezdte a mezőgazdaságban használható fertőtlenítő termékek előkészítő kutatását. A Caola – felismerve az ipar és a magyar felsőoktatás kapcsolatának fontosságát – az innovatív, fenntartható termékek fejlesztése kapcsán stratégiai együttműködési lehetőséget fogalmazott meg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával.

A partnerség főbb területei közé tartozik az állattenyésztési és élelmiszeripari kutatás-fejlesztés, az innovatív termékfejlesztés, tisztítás- és fertőtlenítéstechnológiai projektek közös megvalósítása. Az együttműködés eredményeként a Caola Zrt. már középtávon is az országban egyedüli magyar gyártó lehet az agrár- és élelmiszeripari higiéniai termékek területén.

Szintén a konferencia megnyitóünnepségén lépett partnerségre az egyetem és a Ceres Holding Zrt. A vállalat célja szántóföldi növénytermesztésre és modern állattartásra szakosodott, magas technológiai színvonalon működő, kimagasló termelési eredményeket elérő cégcsoport működtetése. A cég a magyar agrárium versenyképességének fenntartása és fejlődése érdekében kiemelt jelentőségűnek tartja a felsőoktatási és vállalati szféra együttműködését, ezért fogalmazta meg a Széchenyi István Egyetemmel a stratégiai és fejlesztési partnerség lehetőségeit. Az együttműködés kiterjed többek közt közös állattenyésztési, növénytermesztési és élelmiszeripari kutatás-fejlesztési tevékenységre, valamint a képzési területekre.

A konferencián az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásait neves előadók járták körül, köztük prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, prof. dr. Mesterházy Ákos Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Gyenei Ferenc, a Ceres Holding Zrt. igazgatósági elnöke és dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az előadásokat szekcióülések követték, a napot pedig szakembertalálkozó zárta.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

győr

egyetem

együttműködés

oktatás