Ismét pusztít a gyilkos kór: ebben a vármegyében bukkant fel a madárinfluenza

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét pusztít a gyilkos kór: ebben a vármegyében bukkant fel a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy Békés vármegyei baromfitelepen vett mintából. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van.

A vírus ezúttal Békés vármegyében, egy nagyságrendileg 7400 tömőludat tartó, Orosháza külterületén található baromfitelepen jelent meg. Az állomány tünetmentes volt, a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát a szállítás előtti tamponmintákból mutatta ki.

A hatósági előírásoknak megfelelően az érintett állomány felszámolásával egyidőben megkezdődött az okokat feltáró járványügyi nyomozás is, továbbá a szakemberek a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védő- és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A vírus terjedése elleni védekezés leghatékonyabb módja továbbra is a járványvédelmi előírások körültekintő, alapos és konzekvens betartása. A vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően. Hazánkban a baromfik kötelező zártan tartása egyelőre csak a magas kockázatú vármegyékben kötelező, a fedetten etetés és itatás, valamint a takarmány és az alom zárt helyen történő tárolása viszont az ország egész területén előírás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

madárinfluenza

békés megye

baromfitelep